All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRVO SRPSKO KRALJEVSKO VENČANJE POSLE 100 GODINA Princ Filip: Danica je očarala celu porodicu

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas u 15 časova su se venčali princ Filip i Danica Marinković, ćerka poznatog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića.

Ovo je prvo srpsko kraljevsko venčanje posle skoro 100 godina, tačnije od 1922. godine, kada su se na istom mestu venčali kralj Aleksandar i kraljica Marija. Venčanje u Sabornoj crkvi stoga ima veliki istorijski značaj za kraljevsku porodicu Karađorđević.

15.35 – Počelo je venčanje srpskog princa Filipa i princeze Danice, koju je do oltara ispratio otac, posle čega se ona prekrstila i poljubila ikonu. Venčanje činodejstvuje patrijarh srpski gospodin Irinej.

 15.29 – Ispred Saborne crkve u beloj venčanici sa šlepom dugim nekoliko metara i dugim velom stala je i nevesta, buduća sprska princeza Danica, pozdravivši okupljene građane i sačekavši najviše kraljevske zvanice.
FOTO: PRINTSCREEN

15.27 – Mladoženja princ Filip s nestrpljenjem očekuje svoju nevestu.

FOTO: KURIR TV

15.20 –  U Sabornu crkvu ušla je majka španskog kralja – kraljica Sofija, u pratnji prestolonaslednika princa Aleksandra.

FOTO: KURIR TV

14.58 – Ovako izgleda pozivnica za srpsko kraljevsko venčanje veka.

FOTO: KURIR

14.56 – Mladi prinčevski par venčaće lično patrijarh srpski Irinej.

FOTO: VLADA ŠPORČIĆ

14.53 – Brojne zvanice ulaze u Sabornu crkvu ispred koje je postavljen veliki crveni tepih. Preko puta pravoslavnog hrama…

FOTO: KURIR TV

… ispred zgrade Patrijaršije, okupili su se građani u velikom broju. Na samim vratima crkve brojne ugledne goste i zvanice dočekuju preslatke devojčice obučene u šumadijske narodne nošnje i dečačići sa šajkačama na glavama. Saobraćaj ispred Saborne crkve je obustavljen.

FOTO: VLADA ŠPORČIĆ

Slavlju prisustvuje sam krem srpskog društva, brojni inostrani gosti i predstavnici najvećih kraljevskih porodica iz Evrope i sveta…

… diplomatski kor – brojni strani ambasadori među kojima je i ambasador SAD Kajl Skat…

FOTO: KURIR TV

Pre princa Filipa i Danice u Srbiji su se venčali i njegovi rođaci prinčevi – princ Đorđe Karađorđević i njegova supruga Felon Karađorđević, te princ Mihailo i princeza Ljubica.

FOTO: PROMO

Venčanje će činodejstvovati patrijarh srpski gospodin Irinej, a građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog, uz prisustvo najuže porodice. Mladenci će posle venčanja otići na svadbeno putovanje, na jednoj od morskih obala.

Venčanicu princeze Danice kreirala je naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, elegantna je i moderna, sa elemetima tradicije i savremenog. Prema tradiciji, princ Filip venčanicu neće videti sve do dana venčanja.

Kada je reč o dekoraciji i cveću, mladenci su poslušali savete princeze Katarine, koja ima istančan ukus za cvetne aranžmane.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Njih dvoje su se upoznali jedne divne jesenje beogradske večeri, na kraljevskom dvoru. Veoma brzo su shvatili da imaju mnogo toga zajedničkog, a razdvajali ih je samo distanca gradova u kojima su živeli.

Prema rečima budućih mladenaca, roditelji im žele da uspostave sreću, nesebičnost, pažnju, zajedništvo, i poštovanje kao i sve ono što čini jedan brak uspešnim. I naravno žele im da imaju puno dece.

FOTO: PROMO

Princ Filip je pun hvale za svoju nevestu, pa o njoj kaže sledeće: “Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima, obrazovanjem i senzibilitetom očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca princa Aleksandra i princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija veoma je voli, smatra da su njena elegancija i nežnost vrline koje se danas retko sreću, što mene čini izuzetno ponosnim. Daničin osećaj za estetiku i prepoznavanje lepote u svakom trenutku čine je veoma posebnom, i ja sam srećan što ću imati priliku da s njom delim ostatak svog života”.

Krajem jula princ Filip ju je verio, a mlada Danica svojom lepotom i talentom može da parira i najuspešnijim damama sveta. Danica je ćerka našeg proslavljenog slikara Milana Cileta Marinkovića. Umetnički život njenog oca je donekle odredio i njenu profesionalnu orijentaciju pa je buduća gospođa Karađorđević na pravom putu da postigne slavu svog oca.

FOTO: JANKO PETKOVIĆ

– Često sam krišom umakala prst ili celu ruku u bogate nanose boje na novonastalom platnu, koje su mi delovale jestivo. Ciletov atelje bio je moje dečje carstvo, boje, četke, palete, knjige. Rasla sam sa mirisom terpentina u prostoru punom vrištavih prizora na Ciletovim velikim platnima, okružena raznovsrsnim likovima sa slika – izjavila je Danica jednom prilikom za magazin “Hello”.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Njena majka je takođe ponosna na svoju naslednicu, a u prvi plan stavlja njen uspeh u obrazovanju.

– Završila je i osnovnu i srednju školu u Parizu, pa Sorbonu, i slavistiku i sikarstvo. Odlično joj je išlo sve, mogla je da bira čime će se baviti – istakla je njena majka jednom prilikom.

Danica je rođena u Beogradu 1986. godine, a školovala se i u Londonu. Poznata je pod umetničkim imenom Dana MAAR. Govori francuski, engleski i španski.

 

(Dijaspora.news/Kurir.rs/EPK/Blic/Hello/Foto: Promo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top