All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Protesti u Skoplju zbog imena Makedonije: Posle predsednika, Severnu Republiku odbila i udruženja

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju večeras je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev. Protestanti su na policiju bacali flaše i eksplozivne naprave, javljaju lokali mediji.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poleteo Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se “Makedonija, Makedonija” i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći.

Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet – Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugioslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije , Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov se ne slaže sa Zaevim Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

– Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije – saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja – Republika Severna Makedonija.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top