All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Proterani Srbi nisu dobrodošli: Miodrag Linta najstrašnije osudio odluku Hrvatske o rušenju srpskih kuća

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas, kao poslednje brisanje traga Srba, odluku vlasti u Gospiću da Srbi sami treba da plate rušenje i uklanjanje uništenih i oštećenih kuća.

Jasno je kao dan da glavni motiv vlasti u Gospiću i nizu drugih hrvatskih gradova da uklone srpske ruševine, nije briga za javno zdravlje građana, već nastojanje da se izbegne materijalna i krivična odgovornost i pošalje poruka da proterani Srbi nisu dobrodošli – navedeno je u saopštenju.

Linta podseća da Hrvatska već niz godina uklanja ostatke miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika.

On smatra da bi “pre uklanjanja ruševina miniranih srpskih kuća i privrednih objekata trebalo uvrditi ko su nalogodavci i počinioci terorističkih akcija”.

Hrvatska bi trebalo da stvori zakonski okvir da oštećeni vlasnici mogu u sudskom postupku da ostvare pravo na naknadu štete, stoji u saopštenju.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da traži od Hrvatske da prekine sa praksom uklanjanja ostataka miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika i da upozna Evropsku uniju i druge međunarodne organizacije da Hrvatska krši načelo nepovredivosti vlasništva.

Foto: Wikimedia/Panoramio/Dragan Zeba

Foto: Wikimedia/Panoramio/Dragan Zeba

Pored toga, Hrvatska na taj način sprečava postupak utvrđivanja počinioca terorističkog čina s ciljem da vlasnici definitivno izgube pravo na novčanu odštetu – naveo je Linta.

Pošto istražni postupci nisu završeni i vlasnici nisu pristali na uklanjanje ruševina to znači da niko bez saglasnosti vlasnika ne bi smio da interveniše na privatnom posedu – kazao je Linta, napominjući da je, nažalost, praksa potpuno drugačija.

(Dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top