All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Priština od siromašnih srpskih mladića pravi JANJIČARE: Prljava igra Albanaca oko formiranja “Vojske Kosova”

Priština ne bira sredstva kako da dođe do svog cilja

Kosovska vojska, vojska Kosova, Kosovo
Foto: Tanjug/AP

U fokusu lidera kosovskih Albanaca već duže vreme je formiranje “Vojska Kosova”, odnosno transformacija BSK u oružane snage. Za zakonsku proceduru potrebna im je saglasnost Srpske liste, koja se apsolutno protivi tome. Međutim, dok traje politička borba protiv formiranja “Vojske Kosova”, Priština u tišini završava prljav posao.

Priština ne bira sredstva kako da dođe do svog cilja, a ove godine je cilj formiranje “Vojske Kosova”. Da bi to ostvarili, pored promene Ustava za šta im je potrebna saglasnost predstavnika Srba, potrebno im je i da u svojim redovima imaju minimalno deset odsto najveće manjinske zajednice u svojim redovima.

Zato već neko vreme u tišini vrbuje srpske mladiće iz najsiromašnijih slojeva plaćajući im velike sume novca da se priključe Bezbednosnim snagama Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Na to je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Oni nama ne idu samo na jug, idu i na sever da nam potkupljuju mladiće. Kazzu – evo toliko i toliko keša, budi deo vojske. Mi se sa tim suočavamo i razgovaramo sa Srbima na KiM – rekao je Vučić u subotu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukoliko Srbi odbiju novac, onda sledi zastrašivanje. Preti im se ili hapšenjem na osnovu izmišljenih poternica za ratne zločine ili napadima na imovinu i porodice.

Prema podacima koje je u novembru prošle godine izneo zamenik premijera Kosova i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, u BKS-u je zaposleno 103 Srba.

Foto: mksf-ks.org

– Stav Srpske liste je vrlo jasan, i taj stav deli ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji. KFOR je jedina legitimna vojna sila na ovim prostorima koja je prisutna na osnovu saglasnosti Beograda i rezolucije 1244 SB UN. Priština koristi težak finansijski položaj nekih porodica kako bi ucenama privolela Srbe da bude deo nekakve vojske Kosova, i time pokazala nekakvu kvazi multietničnost tih snaga – kaže za Telegraf.rs, Igor Simić, portparol Srpske liste.

On ističe da je najopasnije, to što tih par ljudi koje su uspeli da ubede nisu svesni u šta ulaze, i da su iskorišćeni za neke političke igre Prištine.

Foto: Tanjug/Boki

– Ponavljam apel svima da ne nasedaju na provokacije, ali pozivam i svoje kolege iz Srpske liste, koji se nalaze na odgovarajućim položajima, da ulože više napora kako bi pomogli tim porodicama, čiji članovi zbog loše ekonomske situacije razmišljaju o ulasku u te strukture. Ekonomskim jačanjem onemogućiće se zloupotreba ovoh momaka od strane Prištine – napomenuo je Simić.

Kako država Srbija na Kosovu i Metohiji nema operativnu vlast, može malo toga može sama da učini, osim da preko lokalnih zajednica Srba apeluje na naše stanovništvo kako bi ih upozorili šta je posledica takvog poteza.

– To je slobodna volja Srba, koji žive na Kosmetu. Država Srbija može da pošalje jasnu poruku, koju je uputio i predsednik Vučić, da to nije u interesu srpskog naroda i da ne treba da se na taj način legalizuju aktivnosti Prištine, koje su protiv srpskog naroda. Ko ne prihvata političke poruke iz Beograda, drugačije ne može da se utiče. Ne postoji mera kažnjavanja – rekao je za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Printskrin: Telegraf

On napominje da država Srbije treba da učini sve da se poboljša materijalni položaj našeg naroda, odnosno da se pomogne njihovo zapošljavanje.

Inače, i tokom nedavne posete američkog zvaničnika Vesa Mičela, još jednom je ponovljen stav Vašingtona da Kosovo treba da dobije vojsku. Tome se još jednom oštro usprotivio predsednik Vučić.

(Dijaspora News/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top