All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČE IZ DIJASPORE: “Sloga” ponovo na NOGAMA

folklor-sloga-nemacka“Sloga“ ponovo stala na noge – tako bi sigurno mogao da glasi naš podnaslov.

Jedan od najstarijih i po broju članova jedan od najvećih srpskih klubova u Nemačkoj, „Sloga“ iz Cufenhauzena, dela Štutgarta, postoji 40 godina. Čuvena folklorna sekcija je na brojnim takmčenjima osvajala sve što se osvojiti moglo- od prvenstva Južne Nemačke, prvenstva Nemačke pa i do pobede na Evropskoj smotri srpskog folklora, pišu Novosti.

 

Ali ne tako davno, i „Sloga“ je preživljavala teške dane. Posle nekada uspešnog rada i dobog finansijskog stanja, dolaskom uprave sa predsednikom I.R. na čelo „Sloge“, opstanak kluba je bio doveden u pitanje. Lošim radom i verovatno nedomaćinskim trošenjem novca, nagomilani su dugovi koje ni uprava koja je posle četvorogodišnjeg mandata I.R. pune dve godine rukovodila „Slogom“ nije uspela da vrati.

Tek drugi po redu sastav uprave posle „vladavine“ I.R. – pod vođstvom iskusnog folkloraša Tome Sofranića je pokazao podosta i volje i snage, naravno uz podršku ostalih članova kluba, da se uhvati u koštac sa nasleđenim dugovima. Sofranić je uvideo, da su dugovi preveliki i da je članstvo moralo da otkaže skupe prostorije kako bi, takoreći kao „beskućnici“ mogli najzad da sakupe i uštede dovoljno novca, isplate dugove i krenu dalje. –Bio je to mukotrpni posao i dug put, čuli smo od pojedinih članova „Sloge“. Ipak oni više nisu kivni na upravu koja je ostavila minus u kasi, kažu –bilo pa prošlo i ne ponovilo se! -Treninge folklora, čuli smo nastavak priče, smo imali u jednoj sali koja je vlasništvo grada za nju nismo ništa plaćali . Tako smo uspevali da održimo visoki kvalitet folklornog ansambla i da i dalje budemo među najboljima u Nemačkoj. Za to je svakako jedan od najzaslužnijih bio predsednik Sofranić koji nije žalio da uloži ne samo trud nego i svoj novac- samo da bi kao srpska zajednica pretežno mladih članova, opstali. Dugovi su vraćeni, nešto je i ušteđeno, „Sloga“ je opet putovala na mnoga folklorna takmičenja donoseći nove uspehe.

U međuvremenu su pronađene nove, velike prostorije koje su dosta dugo vredni članovi sređivali. U novom domu „Sloge“ mogući su treninzi folkloraša, održavanje manjih priredbi i svečanosti itd. U međuvremenu je odlučeno da se starija generacija malo povuče iz svakodnevnog rada u klubu i da se mesta u upravi prepuste mlađoj generaciji članova. Danas je na čelu ovog kluba velike tradicije Milan Nedeljkovi

. Potpredsednik je Jovan Ljubomirović a za sekretarski posao je odgovoran Aleksandar Vukojević.

Poverenje članova u „mlade naraštaje“ se isplatilo. Klub odlično funkcioniše što je pokazala i nedavno održana velika priredba. Iako je iste večeri u Štutgartu slavio i jedan srpski fudbalski klub kojima je u goste došao Aca Lukas i jedan od braće Matić, u velikoj sali Hohnstein-škole mesta nije bilo ni za stajanje! Više stotina posetilaca, ne samo članova “Sloge“ nego i gosti iz drugih klubova, bili su oduševljeni nastupom prve postave i juniorske postave folkloraša.

Dlanovi su prosto brideli od burnih i dugih aplauza! Naravno da se na priredbi dobro i jelo i pilo. Vredne članice kluba su se postarale da svi gosti budu uz umerene cene veoma zadovoljni. Čitava „gomila“ slatkiša, kolača i torti iz „Slogine“ domaće radinosti, nije bila rezervisana samo za mališane nego za sve „sladokusce“ među publikom.

Za dobru muziku i još bolje raspoloženje gostiju uz pesmu i igru, postarala se širom Nemačke poznata estradna umetnica Bela Rada uz pratnju orkestra Mikija Stanojevića.

-Sve u svemu bila je to veoma uspešna priredba koja će dobro dopuniti klubsku kasu. Već za subotu 6. decembra zakazno je svečano otvaranje novih prostorija kluba u Štutgartu na koju su pozvani svi stari i novi članovi kao i mnogi drugi gosti.

Dijaspora.news Izvor novosti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top