All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PRIČE IZ DIJASPORE “Odlazak u Australiju je moj najbolji potez u životu”

Život u Australiji je ostavio veliki utisak na nas jer je dosta mirniji i opušteniji u odnosu na Balkan, sa mnogo manjom količinom stresa. Dosta se radi, ali je rad cenjen i životni standard znatno bolji.

Ideju za dolazak u Australiju dobili smo sredinom 2014. godine, kada smo se prvi put susreli sa mogućnostima i vizama koje Australija pruža stranim državljanima. Listajući razne sajtove i blogove, o Australiji smo naučili mnogo i naša želja za odlaskom je postala još jača. Najviše pažnje privukla nam je iseljenička viza, ali nažalost, nakon detaljnijeg istraživanja zaključili smo da su naše šanse za dobijanje vize tog tipa tada bile veoma male. Ubrzo smo otkrili da Australija ima sjajan program za međunarodne studente, koji pored studija omogućava i pravo na rad kao i dovođenje članova porodice. Odlučili smo da umesto master studija u Beogradu, ja apliciram za marketing studije u Sidneju, i iskoristimo priliku da steknemo iskustvo i posetimo prelepu Australiju.

Vize za Australiju

Potraga za pravom školom je trajala nekih par dana, jer smo želeli da lokacija bude u užem centru grada, ali smo takodje vodili računa o ceni i otvorenim terminima za upis. Cela procedura oko upisa u skolu, skupljanja dokumenata, apliciranja i dobijanja studentske vize je trajala otprilike pet meseci. Na našu sreću, igrom slučaja smo na sajtu jedne od potencijalih škola pronašli Bridge Blue agenciju na listi agenata. Nakon odlaska u agenciju i razgovora sa agentom Elenom, zastupnikom Bridge Blue-a za Srbiju, znali smo da će nam njena pomoć i višegodišnje iskustvo biti od velikog značaja prilikom apliciranja za vizu. Dokumenta su bila skupljena, poslata u ambasadu Australije i u roku od mesec dana pozvana sam na telefonski intervju. Po završetku intervjua još uvek nisam znala da li je viza odobrena, ali dva dana kasnije, tačnije na moj 25. rođendan usledila je najbolja novost ikada, telefonski poziv od Elene – viza je odobrena! Našoj sreći nije bilo kraja, do kraja narednog dana karte su bile kupljene, let je bio zakazan za mesec dana i pakovanje je zvanično moglo da počne!

Dolazak u Australiju

U Sidnej smo sleteli u većernjim časovima 24.12.2015 godine i odmah se uputili ka hotelu. Bukirali smo hotel u samom centru Sidneja, kako bi nam bilo lakse da se krecemo po gradu u potrazi za budućim smeštajem. Nakon najdužeg leta u mom životu, šanse za spavanje su bile nikakve, adrenalin je proradio i uprkos činjenici da je bilo kasno uveče, nismo mogli da odolimo a da ne prošetamo bar koju ulicu oko hotela.  Nakom kratke šetnje, shvatili smo da smo previše umorni da se fokusiramo na prelazak ulice, vožnju suprotnom stranom i  ’’čudan’’ engleski akcenat, ubrzo smo rešili da našu avanturu nastavimo odmorni. Ali, vremenska razlika je učinila svoje i u čik zore oko 4.30 ujutru ponovo smo se našli na ulicama Sidneja, sa kafom i Google Maps aplikacijom u rukama.  Naravno da smo se odmah uputili ka čuvenom Harbour Bridge-u i Opera House, najprepoznatljivijim simbolima ne samo Sidneja, već i Australije. Šetnja gradom je bila neverovatna, odmah smo se zaljubili i već tada smo znali da ćemo ovde uživati. Narednih par dana posvetili smo pronalasku smeštaja i tom prilikom obišlii poveći deo grada. Tek tada smo bar malo postali svesni veličine ovog neverovatnog grada ali i broja stanovnika.

Studiranje u Australiji

Mesec dana nakon dolaska usledio je i početak mog prvog semestra. Prvi dan je prošao sjajno, uz orijentaciju koja je bila odlično organizovana, gde smo imali prilike da su upoznamo sa osobljem i načinom funkcionisanja škole, ali i sa budućim kolegama. Diploma of Marketing je kurs koji trenutno pohadjam, u grupi nas je 30ak, iz različitih delova sveta. Ono što mi se najviše dopada u obrazovnom sistemu Australije jeste akcenat koji se stavlja na praktične radove. Svaki predmet podrazumeva projekat koji radimo podeljeni u timove, i koji ima za cilj da testira naše veštine i sposobnost da naučeno na predavanjima upotrebimo u praksi. Predavanja kao i ispiti i testiranja su, naravno, na engleskom što nam predstavlja dodatan izazov, i priliku da svakim danom sve bolje usavršimo svoje izražavanje. Rad u malim timovima je takodje jedna od prednosti, jer pored razmenjivanja iskustava takođe imamo sjajnu prilku za druženje.

Život u Australiji

Život u Australiji je ostavio veliki utisak na nas jer je dosta mirniji i opušteniji u odnosu na Srbiju, sa mnogo manjom količinom stresa. Dosta se radi, ali je rad cenjen i životni standard znatno bolji. Priroda je prelepa i ima dosta lokacija na kojima se tokom vikenda možete odmoriti od naporne nedelje.  Što se Sidneja tiče, ne moram ni da napominjem koliko je sjajno živeti blizu plaže. Grad je prosto prelep i jednostavno nikad nije dosadno. Ono što nas je oduševilo jeste veličina srpske zajednice u Novom Južnom Velsu, naših ljudi ima dosta, toliko da na ulicama možete čuti srpski ili čak upoznati pripadnike drugih nacionalnosti koji će vas bez problema na tečnom srpskom pitati ’’Kako si? Šta radiš?’’. Naši proizvodi se pored srpskih prodavnica mogu naći i u svim velikim supermarketima, dok su burek i ćevapi takođe široko poznati. Što se hrane tiče, ima veliki izbor specijaiteta iz raznih zemalja na svakom ćošku, svaki dan možete probati nešto novo.

Vize za Australiju

Nakon 6 meseci studiranja mogu reći da sam baš zadovoljna rezultatom, već sredinom prvog semestra sam uspela da nađem posao kao student u kancelariji koja mi pruža još prilika za razvoj veština. Nakon završetka Diploma of Marketing kursa planiram da nastavim Advanced Diploma of Marketing kako bi stekla bolje kvalifikacije i ako sve bude išlo očekivanim tokom, do kraja godine pređemo na radnu vizu.

Apliciranje za studentsku vizu i dolazak u Australiju je jedan od naših najboljih životnih poteza i definitivno bi preporučili svima koji su u prilici i koji žele da steknu dodatno obrazovanje u inostranstvu, razmotre Australiju.

Dijaspora.news/Budikengur

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top