All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Preminuo profesor Vučina Vasović

Profesor Vučina Vasović preminuo je danas u 80. godini, a Fakultet političkih nauka u Podgorici, kao i u regionu ostao je bez jednog od najvećih politikologa, teoretičara politike i velikog profesora demokratije.

Vasović je bio savremenik, sagovornik i priređivač najvećih teoretičara demokratije u 20. vijeku Roberta Dala, Đovanija Sartorija i Arenda Lajpharta, ali i Džona Plamenca. Takođe je bio sagovornik Talkota Parsonsa na Harvardu, Herberta Markuzea u San Dijegu i Roberta Dala na Jejlu, piše list Danas.

Rođeni Podgoričanin i zaljubljenik u Beograd završio je Pravni fakultet upravo u glavnom gradu Srbije, ali se usavršavao kao Senior Member na St. Antony College-u u Oksfordu, kao Fulbright Scholar na Univerzitetu Jejl, gostujući profesor u Nju Delhiju i Kalkuti i na Pekinškom i Narodnom univerzitetu.

Poznat je i kao utemeljivač Fakulteta političkih nauka u Beogradu i osnivač Fakulteta političkih nauka u Podgorici.

Bio je autor izoštrenog pogleda i britke misli, sa dubinom i širinom, a iznad svega promišljen i lucidan. U razgovorima je bio izuzetno duhovit, a kada bi ga pitali za nekog kakav je, odgovorio bi: “On je dobar za one koji vole tu vrstu ljudi”.

Bio je jedan od najmlađih prvotimaca “Budućnosti” iz Podgorice i veliki talenat, ali nažalost naglo je prekinuo fudbalsku karijeru zbog povrede.

Autor je jednog od prvih pravih udžbenika “Savremeni politički sistemi” (1987), a ostaće neprevaziđene njegove analize američkog prezidencijalizma, britanskog parlamentarizma, švajcarskog poluprezidencijalizma, nemačkog kancelarskog sistema, švajcarskog federalizma, španske regionalne države, belgijske konsocijacije i švedske korporativne države blagostanja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top