All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Predsednik “mekog srca”: Bivši lider Crne Gore rekorder po broju pomilovanja zatvorenika

Bivši crnogorski predsednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja, jer je zatvora poštedeo 500 osuđenika.

RTCG dodaje da je Vujanović epitet predsednika “mekog srca” dobio jer je ljude osuđene za teška krivična dela, pomilovanjem poštedeo kazne.

Kako se navodi, on je za 15 godina vladavine primio oko 2.500 molbi za pomilovanje, od kojih je usvojio petinu.

Vujanović, međutim, smatra da ne pripada predsednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima, dodajući da je za 15 godina sledio državnu politiku.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse rekao je da je Vujanović u prvim godinama svog mandata davao jako puno pomilovanja, po čemu je Crna Gora bila prepoznata od Saveta Evrope kao jedna od tri vodeće države koje su davale izrazito veliki broj pomilovnja u odnosu na broj stanovnika.

Crnogorskom predsedniku predloge za pomilovanje dostavljalo je Ministarstvo pravde, koje navodi da su pomilovanja data uglavnom za laka krivična dela, a kratke kazne pretvarane u uslovne ili novčane.

Prema novom zakonu o pomilovanju, koji je stupio na snagu pre skoro šest godina, ukinuto je obavezno mišljenje suda, a predsedniku je data mogućnost da oprašta na sopstvenu inicijativu.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top