All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

PRAVOSLAVCI, OVO MORATE DA ZNATE: Evo šta znači CRVENO SLOVO i šta tog dana TREBA RADITI

Termin „crveno slovo“ utemeljen je duboko u srpskoj tradiciji, a vezuje se za velike praznike koji su obeleženi crvenim slovima u kalendaru. Određene dane u toku jedne kalendarske godine, crkva je posvetila značajnim događajima iz Spasiteljevog života, i velikim svetiteljima, i ti dani su upisani crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.

 

To su verski praznici, i u taj dan pravoslavni hrišćani praznuju, odnosno, ne rade. Dakle, svaki dan koji je u kalendaru upisan kao crveno slovo, po crkvenom pravilu je neradan dan. Ako domaćin uzme poslove na sebe na crveno slovo, UKUĆANIMA ĆE SE DESITI OVO! Toga dana hrišćani odlaze u crkvu na sveta bogosluženja, vode se ozbiljni i pobožni razgovori u vezi sa praznikom, i ne obavljaju se uobičajeni poslovi u njivi, radionici ili na nekom drugom radnom mestu. U kući se obavljaju samo nužni poslovi – pripremanje hrane i sl.

Za dan svoje krsne slave, svaki radnik ima pravo da uzme slobodan dan, i da taj dan na miru, sa svojim ukućanima, posveti svojoj slavi i prazniku. Zbog ovoga, u našem narodu često se mogu čuti izreke: „Nemoj da radiš danas, spaliće te Sveti Ilija“ i „Crveno slovo je, završićemo onaj posao sutra“. Srpska pravoslavna crkva ima ukupno 38 praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim brojevima i slovima.

Evo šta da radite u slučaju da morate da idete na posao

 

Ukoliko niste u mogućnosti da izbegnete svoje radne obaveze, trebalo bi da praznujete po dolasku kući, znači da izostavite neke svoje poslove koji se obavljaju kod kuće.

(Dijaspora.news/beograd.in)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top