All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Prava piratska potera na Dunavu kakvu Srbija nije videla: Carinik je uočio sumnjiv brodić, pa pozvao pojačanje, i to nije sve! (VIDEO)

Glavni razlog za krijumčarenje akcizne robe, u koju spada i nafta, je ogroman profit koji se ostvaruje na razlici u ceni

Carinici su  na Dunavu sprečili krijumčarenje 10 tona nafte, a pored pomenutog goriva zaplenili su i baržu, kao i čamac koji ju je vukao.

Krijumčarenje nafte je otkriveno zahvaljujući višednevnom osmatranju poteza u blizini Slankamena, gde su nakon nekoliko dana carinici koji kontrolišu promet robe na rekama, uočili sumnjivi čamac koji je vukao baržu.

Mobilna ekipa carinika primetila je čamac na oko 1220. kilometru leve obale Dunava i odmah organizovala akciju.

Potera za krijumčarima nastavljena je nakon što se u akciju uključila još jedna ekipa carinika, tako da su krijumčari bili primorani da čamac i baržu prinudno zaustave u jednom od kanala na desnoj obali reke.

Čim su se zaustavili, dve osobe koje su upravljale krijumčarskim čamcem, iskočili su iz njega i pobegli kroz šumu, ostavljajući za sobom i čamac i baržu punu goriva.

Carinici su potom zaplenili sve što se zateklo u rečnom kanalu i organizovali izvlačenje plovila i goriva koji će do okončanja prekršajnog postupka biti uskladišteni pod carinskim nadzorom.

Utvrđeno je da se radi o barži čija je nosivost 10 tona goriva, pa kada se tome doda i vrednost samog čamca i barže, ukupna visina otkrivenog prekršaja procenjuje se na oko 2 miliona dinara.

Glavni razlog za krijumčarenje akcizne robe, u koju spada i nafta, je ogroman profit koji se ostvaruje na razlici u ceni.

Gde postoji razlika u ceni, tu je i šverc. Krijumčari to gorivo kupuju direktno sa brodova u tranzitu i to tako što im se približavaju malim čamcima sa jakim vanbrodskim motorima koji vuku tank barže zapremine i do 20 tona. Kasnije, naravno, to gorivo preprodaju na domaćem tržištu – ističe šef Odseka za kontrolu vodenih puteva u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Predrag Đurović.

Češće zaplene nafte na reci rezultat su odlučne borbe protiv svih vidova krijumčarenja, a naročito krijumčarenja akcizne robe u koju spada i nafta.

Podsetimo da je carinska služba Srbije tokom 2016. godine sprečila krijumčarenje 60.000 litara nafte i naftnih derivata.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top