All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

POTOMAK GAVRILA PRINCIPA : Moj deda je ceo život verovao u ideal slobode

Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole, otkriva malo poznate detalje iz života čoveka koji je umro pre tačno 99 godina

Moj deda Gavrilo Princip bio je veoma zanesen idejama o slobodi. On je verovao, živeo i na kraju umro za taj ideal, kaže za Kurir Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole!

Gavrilo Princip umro je od tuberkuloze na jučerašnji dan, pre tačno 99 godina, u češkom zatvor Terzin, gde je služio kaznu zbog atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine. Ovaj atentat Beču je poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat.

Branislav kaže da je njegov predak duboko verovao u oslobođenje od austrougarske okupacije.

Voleo umetnost

– Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austrougarska započeti rat. On je samo verovao u svoje ideale. Bio je osećajan. Sklon umetnosti. Pisao je poeziju. Doduše, malo toga je sačuvano. Stvari koje su zaplenjene nakon atentata mahom se sada nalaze u muzejima, no, među njima nema njegovih pesama – kaže Branislav i dodaje da je jedan od mogućih razloga i to što ih je Princip sam uništio.
– Neki su govorili da je pesme pokazao i nobelovcu Ivi Andriću i da ih je nakon toga uništio. Da li je to stoga što se postideo, ili se Andriću nisu dopale, ili je već nešto treće u pitanju, možda nikada nećemo saznati – dodaje Branislav.

Ustaše mu ubile brata

On priča da je cela porodica nakon atentata, roditelji Marija i Petar i braća – stariji Jovo i mlađi Nikola, bila na udaru austrougarske policije. Međutim, nakon Prvog svetskog rata, situacija se promenila. Gavrilov brat Nikola čak je dobio austrijsku stipendiju.
– Međutim, ustaše su ga ubile već početkom Drugog svetskog rata upravo zato što je Gavrilov brat. Cela porodica je nakon toga iz Sarajeva prešla u Srbiju – dodaje Branislav.

Gavrilo nije jedini član porodice Princip koji je ostavio traga u istoriji. Sin starijeg brata Jova, Slobodan Princip Seljo, narodni heroj, pokrenuo je ustanak u zapadnoj Bosni – kaže Branislav.

Položen venac
TEROR SE MORAO ZAUSTAVITI

Član Gradskog veća Beograda Stevo Tatalović položio je juče venac na spomenik Gavrilu Principu u istoimenom parku, na uglu Nemanjine i Balkanske ulice.
– Princip je bio ličnost koja zaslužuje svaku pažnju, a ovo je najmanje što možemo da učinimo. Mladi srpski revolucionar je morao pokazati da teror Austrougarske mora da se zaustavi – istakao je Tatalović. Spomenik Principu postavljen je u junu 2015, a bronzana skulptura poklon je Republike Srpske.

REAGOVANJA

Kosta Nikolić, istoričar
VREME BROJNIH ATENTATA

Princip nije terorista, kako neko želi da nametne. On je revolucionar. Njegova težnja je bila oslobađanje od austrougarskog apsolutizma. Sem toga, to je bilo vreme kada su se desili i brojni drugi atentati. Nikako ne smemo, zarad istine, sadašnjim standardima o terorizmu meriti prošlost.

Petar Božović, glumac
MUČEN ZBOG SLOBODE

Princip je simbol pobune srpskog naroda protiv austrougarskog apsolutizma. Neki žele da iskrive istoriju poistovećujući revolucionare sa teroristima i fanaticima, a takvo izjednačavanje je čista uvreda za srpski narod. Princip je imao samo san o slobodi za koji je i dao život. Mučen je u zatvoru, gde je na kraju i istrulio.

Branislav Lečić, glumac
STRADAO ZA SRPSKI NAROD

Borio se za ideale, što je više puta dokazao. On je u stvari bio jedan mučenik koji je stradao za srpski narod i za slobodu.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top