All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Posljednje riječi Saddama Husseina i danas PROGONE SVIJET

Na današnji dan  2003. američke snage uhapsile svrgnutog iračkog predsjednika Saddama Husseina, koji se skrivao u podzemnom skloništu u blizini rodnog grada Tikrita.

Potpuno izgubljen Hussein nije imao pojma što se događa u Iraku. Godinama prije nego su ga uhvatile američke snage Sadam nije znao što radi vlada u Iraku, a on je bio potpuno okupiran pisanjem knjige i nije obraćao pažnju na to što radi vojska i njegovi ljudi u vladi.

Otkrio je to John Nixon, bivši analitičar CIA-e, čovjek koji je prvi ispitivao Saddama nakon hapšenja u svojoj knjizi  “Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein”.

“On uopće nije vodio državu. Prilikom hapšenja stalno se žalio na modrice i porezotine, nije čak niti imao nikakav plan kako obraniti Irak”, otkriva Nixon, koji je osim ispitivanja diktatora bio zadužen za prepoznavanje Saddama prije nego Amerika objavi vijest da je Saddam uhapšen.

Saddama je identificirao prema jednoj staroj rani od metka i dvije plemenske tetovaže. I nakon hapšenja Saddam je ostao arogantan, a prema Nixonovim riječima, vrlo vjerovatno nije bio svjestan da je gotov.

Nixona je gledao pogledom punim mržnje, a ovaj mu je počeo postavljati pitanja: “Kada ste zadnji put vidjeli svoje sinove?”, na što mu je Saddam odgovorio pitanjima: “Ko ste vi? Jeste li vi vojni obavještajci? Odgovorite mi! Recite ko ste!”.

Na ispitivanju je tvrdio da nije planirao ubistvo predsjednika Busha starijeg, a onda je izgovorio riječi koje danas s onim što se događa u Iraku zvuče prilično jezovito: “Nećete uspjeti. Vidjet ćete da nije lako upravljati Irakom!”, prenosi Express.hr.

Saddam Hussein je pogubljen je 30. decembra 2006. godine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top