All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

“POŠALJI MI DESET DOLARA…” Kako je 12-godišnji Fidel Kastro pokušao da podmiti Frenklina Ruzvelta

Kada je imao 12 godina, Fidel Kastro je napisao pismo tadašnjem američkom predsedniku Frenklinu Ruzveltu, u kome ga je zamolio za novčanicu od deset dolara zato što je nikada nije video. On je, takoreći, pokušao da ga podmiti, jer mu je u istom pismu ponudio da mu pokaže najveći rudnik gvožđa na Kubi. Želja mu se nije ispunila.

Ovo je sadržaj pisma napisanog šestog novembra 1940. godine:
“Santijago de Kuba

6. novembar 1940.

Gospodin Frenklin Ruzvelt, predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Moj dobri prijatelju Ruzvelte, ne znam dobro engleski, ali znam dovoljno da mogu da ti pišem. Volim da slušam radio i veoma sam srećan jer sam čuo da ćeš biti predsednik u narednom periodu. Imam 12 godina. Ja sam dečak, ali mnogo razmišljam, ali ne mislim o tome da pišem predsedniku Sjedinjenih Država. Ako hoćeš, pošalji mi zelenu američku novčanicu od deset dolara u pismu, jer ja nikada nisam video takvu novčanicu, a voleo bih da imam jednu.

Moja adresa je:

Gdin Fidel Kastro

Kolegio de Dolores

Santijago de Kuba

Orijente

 Ne znam dobro engleski, ali vrlo dobro znam španski, ali ne verujem da ti znaš dobro španski, ali dobro znaš engleski zato što si Amerikanac, ali ja nisam Amerikanac.

Mnogo ti hvala.

Doviđenja.

Tvoj prijatelj

Fidel Kastro

Ako ti treba gvožđe da praviš brodove, pokazaću tu najveći rudnik gvožđa u zemlji. Nalazi se u Majariju, u Orijenteu, Kuba”

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top