All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Porezi na srpske kuće u Hrvatskoj? Hoće da ih tretiraju kao vikendice, kao luskuz

Primena Zakona, po kojem bi se porušene kuće oporezivale kao vikendice, za sada je odložena

Povodom najave da bi u Hrvatskoj mogao da se primeni zakon po kojem bi se porušene kuće oporezivale kao vikendice, reagovali su ne samo vlasnici tih kuća, proterani Srbi, već i oni koji se za njihova prava zalažu u regionu koji navode da takvi porezi nemaju opravdanje.

– S obzirom na to da je reč o područjima koja su ratom pogođena gde su prihodi izuzetno niski, mi očekujemo od Vlade da ima razumevanja i da ne primenjuje principe naplate poreza koji u takvim okolnostima nemaju opravdanje – rekao je Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog veća, prenosi RTS.

Primena Zakona, za sada je odložena. Predstavnici Srba u hrvatskom Saboru nadaju se da će se, pre nego što stupi na snagu, izboriti da srpske kuće budu izuzetak, iako im to prilikom usvajanja akta, nije pošlo za rukom.

Kada je u pitanju imovina koja je oštećena iz razloga izbeglištva ili drugog razloga se ne može koristiti, a u nekim slučajevima da se primene socijalne mere za one koji ne privređuju dovoljno.

To mora biti rezultat dogovora sa ministarstvom finansija i lokalnim samoupravama, čemu se nadaju i povratnici i oni koji i dalje žive u izbeglištvu, ali su u Hrvatskoj ostavili kuće i imanja. Tri puta veći namet od dosadašnje komunalne naknade za njih je neprihvatljiv.

– Najveća opasnost preti, ako ovaj Zakon ostane, a nadamo se da neće, da Hrvatska država protiv njih podnese tužbu i oduzme kuću da naplati porez – kaže Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

U Veritasu veruju da bi strogi zakoni samo podstakli tihi egzodus koji se već godinama odvija. Na jednog Srbina koji se u Hrvatsku vrati, njih petoro je napusti.

– Hrvati kažu, pa i drugi imaju takve zakone – imaju, ali Hrvati zaboravljaju, verovatno namerno, da su Srbi devedesetih silom isterani sa imanja i oni koji bi se hteli vratiti to im nije omogućeno – rekao je Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Hrvatska broji 2,2 miliona stanova i kuća. Nema tačnih podataka, ali pretpostavlja se da je medu njima 150.000 srpskih.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top