All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

POJAVIO SE PRVI KUPAC CRNOGORSKOG PASOŠA: Investitor ulaganjem u Kolašin stiče ekonomsko državljanstvo (VIDEO)

Za sticanje crnogorskog pasoša kroz ekonomske investicije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma stigla je jedna prijava za projekat, a koji će se, u slučaju da bude prihvaćen, realizovati u Kolašinu.

Ipak, ko je investitor koji je zainteresovan da ulaže u sever Crne Gore i na taj način postane njen državljanin i o kakvom konkretno projektu je reč, kolika je njegova vrednost, iz ministarstva nisu želeli da otkriju.

“Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno u veličini investicije, broja radnih mesta i njegove finansijske mogućnosti da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahteva ozbiljne i opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama”, poručio je državni sekretar ministarstva turizma Damir Davidović. Kako je dodao, realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, nove partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da ekonomsko državljanstvo nije loš izbor kada je reč o načinu da se privuku strani investitori, ali da postoje i rizici.

“Nije sporna ambicija da se preko ekonomskog državljanstva dođe do kredibilnih i ozbiljnih investitora koji nedostaju Crnoj Gori, kao i da se ostvare direktne ekonomske koristi od izdavanja ekonomskog pasoša. Suština je u kriterijumima za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi morali biti stroži, kako u pogledu visine investicija, tako i u pogledu zahteva koji se odnose na reputaciju potencijalnih zainteresovanih investitora. Ovaj proces nosi određene rizike i pod budnom pažnjom je naših evropskih partnera iz Brisela i ne bi bilo dobro da se dezavuiše lošom primenom odluke kada je ona već usvojena od Vlade”, kazao je Damjanović.

Kako je dodao, činjenica da se za pet meseci javio samo jedan zainteresovani investitor ne mora biti loša sama po sebi, jer bi svaka brzopletost i pogrešne odluke, smatra, mogle i politički i ekonomski da koštaju Crnu Goru.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte institucije, koji sprovodi program ekonomskog državljanstva, Dejan Medojević istakao je da očekuje da će ovaj program ubrzati ekonomski i regionalni razvoj i privući nove strane investicije.

Odlukom Vlade Crne Gore u naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo.

Zainteresovani moraju zadovoljiti kriterijume polaganja na račun države Crne Gore 450.000 evra u primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u severnom regionu i centralnom regionu osim Podgorice, kao i 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima. Osim toga, aplikant mora da položi 15.000 evra za aplikaciju za sebe, po 10.000 evra za najviše četiri člana porodice, i po 50.000 evra za svakog narednog člana porodice.

Projekti i investicije u turizmu, na osnovu kojih će, shodno odluci Vlade, moći da se stekne crnogorsko državljanstvo, mogu biti hoteli sa najmanje pet zvezdica, 60 smeštajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na severu, potrebno je da hotel ima najmanje četiri zvezdice, 35 smeštajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona evra, dok je na severu minimalna vrednost pet miliona.

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Novosti
Foto: Profimedia

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top