All for Joomla All for Webmasters
Mesta

POGLEDAJTE LEPOTU MANASTIRA KRKA: Pravoslavni dragulj u sred Dalmacije, prelepi manastir podignut davne 1350. godine! (FOTO)

Manastir Krka se nalazi na desnoj obali reke Krke, nedaleko od Kistanja u Dalmaciji. Prema letopiscima i istoričarima manastir je podignut 1350. godine, tačno na mestu gde je apostol Pavle propovedao hrišćanstvo.

Manastir je tokom vekova svoga postojanja rušen i obnavljan, a tek u XVII veku je uobličen manastirski kompleks, kada je manastir doživeo veliku obnovu.

Manastirska crkva, trpezarija, konaci i pomoćne zgrade zatvaraju i čine malo pravougaono dvorište, koje je sa svim strana okruženo tremovima.

Glavna manastirska crkva posvećena je arhanđelima Mihailu i Gavrilu i ostalim bestelesnim silama.

Ova crkva sagrađena je iznad krečnjačke pećine koja je nastala prirodnim putem, sa malim udelom ljudi koji su napravili pregradne zidove sigom.

Unutrašnjost nije ukrašena. U ovim podzemnim prostorijama pronađeno je nekoliko grobnica i par predmeta iz rimskog perioda i ovo može da ide u prilog legendama da su one korišćena u vreme kada je hrišćanima bilo zabranjeno da propovedaju Hristovo učenje. One su mogle da posluže i kao skrovište od Turaka

Stefan Knežević episkop je deo te pećine 1876. godine preuredio u manastirku kapelu i posvetio je Svetom Savi.

Sadašnja crkva ima oblik sažetog upisanog krsta. Istočni deo čini oltarski prostor, a centralni deo je nadvišen kupolom.

Zapadni deo je uži od istočnog, a pripratu čine tri traveja, srednji je najširi u on čini glavni ulaz u crkvu. Ikonostas ove crkve nije hronološki ni stilski jedinstven. On se sastoji od 55 ikona koje su nastale od XV do XVII/XIX veka.

Manastir sadrži i biblioteku koja čuva preko 50 bogoslužnih knjiga od XII do XVIII veka. I ovde se čuva jedno od najvrednijih i najstarijih srpskih srednjovekovnih rukopisa Mikropoljsko četvorojevanđelje.

O bogatstvu manastira svedoči i manastirska riznica. Po dragocenosti, broju istorijskoj i umetničkoj vrednosti ovo je jedna od najbogatijih u okviru Srpske Pravoslavne Crkve.

 

U riznici se čuvaju ikone nastajale od XV do XX veka, kao i veliko broj crkvenih predmeta i svešteničkih odeždi.

Od 1615. godine ovde postoji i bogoslovska škola koja je iznedrila na stotine pravoslavnih sveštenika, monaha i na desetine uglednih episkopa. Sa manjim prekidima, škola radi i dan danas.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top