All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Podneta optužnica protiv trojice lekara za smrt malog Radenka: Preti im pet godina robije za nesavesno lečenje

Dr Dobrivoje Bojanić je po optužnici odgovoran zato što dečaku nije očistio ranu nakon otvorenog preloma podlaktice, a lekari iz Beograda su odbacili mogućnost amputacije ruke, koja bi dečaku možda spasla život.

Ortoped iz Loznice Dobrivoje Bojanić i lekari sa Instituta za majku i dete u Beogradu Žarko Đurašković i Blagoje Grujić optuženi su da su u oktobru 2016. nesavesnim lečenjem uticali na smrt malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka kod Loznice.

Prema saznanjima Informera, Bojanić je po optužnici odgovoran zato što dečaku nije očistio ranu nakon otvorenog preloma podlaktice, zbog čega se ona inficirala. Sa druge strane, lekari iz Beograda našli su se u optužnici jer su odbacili mogućnost amputacije ruke, koja bi dečaku možda spasla život.

Foto: Facebook/Milan Gamaro Nikodinovic

Sagovornik blizak ovoj istrazi kaže da je ona trajala skoro godinu i po dana, zato što se do detalja utvrđivalo koliko je lekara napravilo propuste tokom lečenja malog Radenka.

– Doktor Dobrivoje Bojanić, prema optužnici koja je podneta u petak Osnovnom sudu u Loznici, tereti se zbog nesavesnog lečenja, propusta u davanju odgovarajuće terapije i loše procene o težini Radenkovog stanja. To su pokazala sva veštačenja koja su rađena za ovih godinu i po dana.Konkretno, on dečaku nije očistio ranu, zbog čega je došlo do infekcije, koja je kasnije dovela do smrti. Što se tiče Đuraškovića i Grujića, utvrđeno je da su napravili ozbiljan propust jer nisu uzeli u obzir mogućnost da dečaku amputiraju inficiranu ruku. Ocenjeno je da bi mu to možda spasilo život, kaže naš sagovornik i dodaje da je ova istraga sprovedena do najsitnijeg detalja:

Foto: bolnicaloznica.rs

– Zato je istraga dugo i trajala, jer je bilo potrebno da se uradi mnogo analiza, saslušano je više od 100 svedoka, ulagane su žalbe, tražene su dodatne analize. Urađena su detaljna veštačenja na Institutu za sudsku medicini u Novom Sadu, ništa nije prepušteno slučaju.

Milan Nikodinović, otac pokojnog Radenka, smatra da doktor Bojanić zaslužuje mnogo veću kaznu od predloženih pet godina, ali da je iznenađen što je optužnica podignuta i protiv lekara iz Beograda.

– Drago mi je što sudstvo nije odustalo od ovog slučaja i što će odgovorni ipak biti kažnjeni, bez obzira na to što meni kao ocu koji je izgubio dete to nije nikakva uteha! Jer nijedna kazna na ovome svetu nije dovoljna da meni vrati mog sina. Naročito imajući u vidu da je preminuo greškom lekara, pogotovo ovih iz Loznice koji nisu na vreme ustanovili probleme i dali mu adekvatnu terapiju. Jedino mi je čudno što se u optužnici nalaze i dvojica lekara iz Beograda jer je delovalo kao da su učinili sve što su mogli – ističe Nikodinović.

Foto: Privatna arhiva

Radenkov otac smatra da je doktor Dobrivoje Bojanić ubedljivo najveći krivac za smrt njegovog sina.

– Da on nije bio “slep” da vidi teško stanje mog deteta, možda bi spasa i bilo. Čudno mi je da se u optužnici nalazi i doktor Đurašković sa Instituta jer za tog čoveka imam samo reči hvale. Zaista se sa svojim kolegama trudio i meni se tada činilo da su uradili sve što je u njihovoj moći. Mislim da se on i doktor Grujić terete jer amputaciju ruke nisu uzeli u obzir. Ali to je samo moja pretpostavka – naglašava Radenkov otac.

Kako Informer nezvanično saznaje u Lekarskoj komori Srbije (LKS), Sud časti bi u drugoj polovini marta trebalo da zaseda i konačno donese odluku o tome da li će doktoru Dobrivoju Bojanić biti oduzeta licenca za rad.

– Još uvek se ne zna tačna odluka, ali u zavisnosti od prikupljenih dokaza, izjava i veštačenja, optuženi bi mogao da dobije zabranu obavljanja određenih poslova u struci ili privremeno oduzimanje licence. Međutim, ukoliko sud donese presudu u kojem se okrivljeni tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi, dolazi do trajnog oduzimanja dozvole za rad – nezvanično objašnjavaju u LKS.

Foto: Profimedia/Caia Image

Radenko Nikodinović, da podsetimo, polomio je 2. oktobra 2016. godine levu podlakticu igrajući se u komšijskom dvorištu. Ortoped Dobrivoje Bojanić stavio mu je ruku u gips, ali prethodno nije očistio ranu.

5. oktobar 2016. dečaku se rana inficirala, dobio je visoku temperaturu, zbog čega je hitno prebačen na Institut za majku i dete u Beograd. Lekari ga tamo primaju u veoma teškom stanju.

Uprkos trudu lekara na Institutu, dečak umire 8. oktobar 2016. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti gasna gangrena izazvana infekcijom čak tri bakterije.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top