All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

PODIGNUTA PESNICA U CRNOJ GORI JE PREKRŠAJ? Mladiće čeka možda i zatvorska kazna zbog OVOG gesta

Poziranje za fotografiju ispred nikšićkog Centra bezbednosti, dvadestdvogodišnjeg Lazara Bjelicu dovelo je do suda za prekršaje.

Priča da ga je dok je ulicama Nikšića 23. marta pružao podršku majkama koje su protestovale zbog smanjenja nadknada, u Vučedolskoj ulici nepoznata žena okrznula autom što je otišao da prijavi policiji. Kako su majke htele da mu uzvrate podršku dopratile su ga do zgrade Centra bezedbosti, a on je kako kaže – u znak slobode i borbe za ljudska prava podigao stisnutu pesnicu i zamolio druga da to zabileži mobilnim telefonom. U obrazloženju prekršajne prijave to je okarakterisano kao drsko ponašanje.

“Ovu moju prijavu, evo pogledajte, niko mi nije dostavljao, a dostavili su prijavu namene što sam se slikao s pesnicom. Želim da uputim poruku ovom sistemu da mi mladi u duhu slobode imamo pravo da se borimo”, kaže za Lazar Bjelica.

Isto je prošao i Lazarov drug koji ga je fotografisao. Ni on nema dilemu da je organima reda zasmetalo to što su izašli na ulične proteste, ali poručuje da neće pristati da bude kriv bez krivice.

“Kazna može biti novčana od 100 do 400 eura, a može i do mesec dana zatvora, ali sigurno nećemo pristati na to. Jer, ako na ulici stanete i podignete ruku uvis i kazne vas zatvorom, to je pet puta gore od Severne Koreje”, kaže Veljko Delibašić

Da su članovi 7 i 8 Zakona o javnom redu i miru takvi da praktično ne postoji radnja zbog koje građanin ne bi mogao biti kažnjen, što policiji otvara široko polje za delovanje, ukazuje advokat Milan Vojinović.

“Neprihvatljivo ponašanje policije koja podnosi prijave za takve navodne prekršaje. Mislim da smo došli u situaciju da bi trebalo svakom građaninu podeliti univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravama i slobodama, da se jednom za svagda naučimo šta je sloboda, šta je javno mišljenje”, kazao je Vojinović.

Lazar i Veljko kažu da im je nakon svega smešno kada se u Crnoj Gori spomene termin vladavina prava.
“Gledate neki ljudi koju mogu da opljačkaju ovu državu i da se izvuku s tim i njima ni dan zatvora, kazne, ništa”, kaže Delibašić.

“Ovaj slučaj koji se vodi protiv mene je smešan”, dodaje Bjelica.

O njihovoj krivici, sud će se izjasniti na simboličan datum – 25. maj nekadašnji Dan mladosti.

(Dijaspora.newsvijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top