All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Panika u Bosni i Hrvatskoj zbog mišje groznice: Ovi simptomi su na početku neprepoznatljivi, a mogu da dovedu do oštećenja organa!

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, on savetuje korištenje zaštitne maske i rukavica, te da nakon posla obavezno obave ličnu higijenu

Na području Potkozarja proglašena je epidemija mišje groznice zbog koje je do sada hospitalizovano 11 građana, a zaraza preti i okolnim naseljima i opštinama, rekao je direktor Doma zdravlja Gradiška Tihomir Mihajlović.

– Ugroženo je celo područje opštine Gradiška, a imam informacije i da su zabeleženi slučajevi u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Srpcu, kao i u graničnom području Hrvatske, u Okučanima i Novoj Gradišci – kaže Mihajlović.

On je precizirao da je epicentar zaraze u Podgradcima, ali i istakao da ima zaraženih i u Grbavcima i Turjaku, objavile su “Nezavisne novine”.

Mihajlović je naveo da su potvrđena tri nova slučaja i da je do sada ukupno evidentirano 11 zaraženih.

Prema njegovim rečima, dve ekipe Doma zdravlja Gradiška su stalno na terenu i za tri dana obišle su 300 domaćinstava, a u planu je obilazak 1.000.

– Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama jer češće dolaze u kontakt sa miševima, kao i svi koji ne peru ruke, a dolaze u dodir sa mokraćom, izmetom ili slinom miševa i pacova – kaže Mihajlović.

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, on savetuje korištenje zaštitne maske i rukavica, te da nakon posla obavezno obave ličnu higijenu.

– Oni koji imaju kontakt sa namirnicama koje su pri zemlji, poput zelene salate, crnog luka, špinata, jagoda moraju ih dobro oprati – kaže Mihajlović i podseća da je obavljena redovna deratizacija i da je u toku vanredna deratizacija mesta na kojima se pojavila mišja groznica.

Direktor Doma zdravlja Kostajnica Zoran Torbica navodi da su u ovoj opštini zabeležena četiri slučaja mišje groznice pre dvadesetak dana i da nema novootkrivenih, ali je pokrenuta inicijativa za vanrednu deratizaciju.

Direktor Doma zdravlja u Srpcu Mirko Stojić kaže da u ovoj opštini trenutno nema zabeleženih slučajeva ove zaraze.

Prema navodima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, mišja groznica registrovana je samo u Gradišci.

– U našoj službi nismo zaprimili nijednu prijavu oboljenja od mišje groznice u ovoj godini, a nemam informacije da li je neki pacijent sa ovom dijagnozom hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru – rekla je Mirela Kasabašić iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci apeluju da se građani jave lekaru ako imaju simptome poput visoke temperature, drhtavice, glavobolje, zamućenja vida, crvenila i svraba očiju, crvenila kože, lica, vrata i prsa, bolova u grlu, žeđi i suvoće usta. U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top