All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

PANIKA NA ZAPADU! SVE JE GOTOVO! Rusija iznenada preuzima Hrvatsku!

Kako tvrdi uticajni američki list, Putin i njegovi „politički saveznici u regionu“ osećaju se ohrabreni u svom pritisku da povećaju svoj uticaj nakon izbora predsednika Donalda Trampa u SAD-u i uspona populističkih pokreta u Evropi.

Najveća hrvatska kompanija Agrokor u velikoj je borbi kako bi prebrodila probleme s finansijama, a sudbina te kompanije zavisi od Sberbanke, koja je u vlasništvu Rusije, što Vladimiru Putinu daje indirektnu moć nad komapnijom odgovornom za 15 posto BDP-a Hrvatske, navodi Blumberg u današnjoj analizi.

Agrokor je, kako se navodi, možda prevelik da bi propao.

Sa 60 hiljada zaposlenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH te Mađarskoj i godišnjim prometom od 6,5 milijardi evra, njegova nestabilnost mogla bi da pokrene druge procese koji bi mogli negativno da se odraze na daleko širem nivou.

Zato je, pre svih, hrvatska vlada zainteresovana da pronađe finansijsko rešenje koje bi uključivalo i dobavljače koji čekaju naplatu milionskih dugova od Agrokora, stoji dalje u analizi.

Političke stranke žele da spasu hiljade radnih mesta u kompaniji koja se od skromne cvećare razvila do glavnog regionalnog igrača. Sada je, kako se navodi, dobit Agrokora pala zbog sve veće konkurencije i zato što je ta kompanija previše razvukla svoje finansije na preuzimanja drugih kompanija, koja su finansirana zaduživanjem.

Nakon što kompanija nije uspela opet da se zaduži u januaru dobavljači su se zabrinuli, a najveći kreditor Sberbank je morala da ponudi plan spašavanja kako bi se pokrili dugovi.

Agrokorov kredit kojim je kupio slovenačko-srpski Merkator tek dolazi na naplatu 2018. Obveznice i deonice su se srušile u protekla dva meseca, a nije pomogla ni ocena kreditnog rejtinga agencije Mudis.

Iz Agrokora poručuju da održivost kompanije nije pod znakom pitanja.

Restrukturiranje duga od 3,5 milijardi evra je neizbežno ako Agrokor ne bude mogao da plaća svoje obaveze.

Najveći rizik za finansijsku štetu imaju Canada Pension Plan Investment Board i Invesco Ltd, jer bi Agrokor dug prema njima trebalo da pokrije u 2018. godini. Prema nekim pokazateljima postoji šansa da Agrokor prema njima ne izvrši preko 20 posto obaveza.

Takođe, šef Agrokora Ivica Todorić možda će morati da preda barem deo od svojih 95 posto udela u kompaniji, jer dve velike ruske banke (obe u vlasništvu države) drže više od trećine ukupnog duga Agrokora.

Kad je ruski ambasador u Hrvatskoj Azimov kazao da Rusija možda neće pomoći Agrokoru da refinansira svoje obaveze osim ako ne budu „sarađivali“, činilo se da problemi nisu bili samo finansijske prirode.

ako Blumberg navodi da se ne zna je li Azimov slučajno kazao nešto što nije trebao ili je to bio samo uvid u igre moći Rusije, ruski ambasador je u toj svojoj izjavi jasno dao do znanja da je sve što će se dešavati u budićnosti sa tom kompanijom, posledica neumesnog ponašanja njenog vlasnika.

Zbog ove izjave čak je i Sberbank tražio dodatno pojašnjenje od Azimova, navodi američki list, primećujući da se Sberbank u javnosti predstavila kao „dobri policajac“ nasuprot ruskom ambasadoru koji je ispao „loš policajac“.

Šef Sberbanka je izjavio kako čine sve da bi pomobgli kompaniji da preživi ovo razdoblje. To bi moglo da košta Todorića koji bi mogao biti prisiljen da preda deo kontrole nad kompanijom u ruke Rusa, navodi Blumberg uprkos jasnim najavama ruske banke o svojim namerama sa Agrokorom.

Bez pomoći Vlade jedina mogućnost za Agrokor je prodaja nekih od svojih firmi. U komapniji razmišljaju o prodaji Jamnice, ali potencijalni investitori bi u ovoj situaciji mogli da iskoriste priliku i kupe Agrokorova preduzeća i ispod realnce cene upravo zato jer je kompanija u problemima, zaključuje se u analizi Blumberga.

(Dijaspora.news/Intermagazin.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top