All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ovo srpsko selo pre kosovske bitke bilo je živo i puno ljudi, a onda ga je stigla Lazareva kletva

Svi su nas se odrekli, niko više ne zalazi u naše selo, pričaju meštani.

Selo Topola na pola puta od Jagodine ka Rekovcu, živi najteže dane. Kao da se obistinila kletvakneza Lazara izrečena kada se malo meštana odazvalo pozivu za Boj na Kosovu. 

– Svi su nas se odrekli, niko više ne zalazi u naše selo – pričaju nam ovi meštani dok vrše procenu stranaca.

Topola, zaseok Mesne zajednice Medojevac, polako se gasi: bez javnog prevoza, loših prašnjavih puteva, sa samo sedam živih domaćinstava.

– Put nam je zarastao u travu, nema metar i po, kuće opustele. Biciklama i magarićima prebacimo se nekoliko kilometra do puta gde čekamo autobus – kažu.

Printskrin: Youtube/B92

Po predanju, selo je pre Kosovske bitke bilo veliko i mnogoljudno, a sada u njemu živi sedam porodica sa tridesetak članova. Tako kaže i kletva kneza Lazara, koji je pre Bitke na Kosovu polju poručio tadašnjim stanovnica sela, koji nisu želeli da se odazovu u boj, da “nikad nemaju više od sedam kuća“.

Na Kosovo je iz ovog sela trebalo da pođe 700 konjanika, ali pošlo ih je samo sedam. Zbog toga je knez Lazar prokleo Topolu. Iako se za selo zna od starina, danas su u njemu većinom doseljenici. Starosedelaca nema.

Starina Milenko Andrejić (84) i njegova supruga Slavka (86) među najstarijim su meštanima. Žive teško. Kuća oronula, bolesti pritisle, a dug za odnošenje smeća – 30.000 dinara!

– Ne znam šta da radim, nemam para da platim dug. Mi i nemamo šta da bacamo u smeće. Niko da nam pomogne, ne mogu da radim, nemoćan sam, sada su me tužili. Nema mi pomoći – priča starina suznih očiju.

Kuću sa okućnicom u Topoli možete da kupite za 2.000 evra, a ar zemlje je od 10 do 15 evra. To je sudbina većine srpskih sela.

– Topola se gasi, stigla nas je kletva kneza Lazara. Sveli smo se na sedam živih domaćinstva: to su Avramovići, Đorđevići, Stojadinovići, Andrejići, Radosavljevići, moja i komšije Miodraga kuća. Kako je Lazar rekao, tako se obistinilo – priča starina Andrejić i dodaje da nema uslova da se selo oporavi i ponovo oživi.

Daliborka Gligorijević živi u obližnjem Dragoševcu, ali dolazi u svekrvinu staru kuću da obrađuje baštu.

– Znamo za kletvu, svi to znaju u okolini. Selo je opustelo, kuće su oronule, stare preko 100 godina.To više niko ne može da popravi, jer su od blata, slame i drveta. Niko ne ostaje u Topoli, svi odlaze – priča ona dok zahvata vodu sa bunara.

Predsednik Mesne zajednice Medojevac Goran Panuković ipak ima i jednu radosnu vest. Pre dve-tri godine, kaže, porodica Radosavljević dobila je unuka.

– Zaista, samo sedam kuća sa tridesetak meštana je ostalo. Većinom su starine tu ostale na ognjištima, ali Radosavljevići su dobili prinovu. Legenda o selu i kletvi kneza Lazara je živa, ali nadam se da će selo opstati – kaže Paunković.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top