All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OVO JE NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA: Misterija Titovog blaga! Šta je sa 30 kg zlata, dijamanata…

Oko 30 kg zlata, dijamanti, brilijanti, ordenje i skupe umetnine zapečaćeni su u trezoru još 1982. Naslednici ne znaju šta je od toga ostalo i misle da su pokradeni

Titov sef, koji je bio zapečaćen pod oznakom „depo 555“, godinama je krio pravo blago, ali šta je danas ostalo od svega toga, ne znaju ni njegovi naslednici.

Prema dostupnim podacima, u sefu je bilo oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika, 149 dijamanata i brilijanata, 1.271 komad numizmatičkog novca ogromne vrednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala, 18 kompleta posuda od srebra sa pozlatom, 83 medaljona, bisera, privezaka, značaka i pozlaćene dugmadi, veće svote dolara i maraka.

„Depo 555“ formiran je nakon smrti Josipa Broza Tita, a popisala ga je komisija na osnovu odluke Predsedništva SFRJ od 30. marta 1982. i predala na čuvanje Trezoru NBS sa oznakom „državna tajna“. Ovu oznaku je skinuo u februaru 2013. predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Međutim, javnosti do sada nije saopšteno šta je državna komisija s Nikolićevim savetnikom Oliverom Antićem na čelu pronašla u vrećama iz „depoa 555“?!
– Šta se nalazi na spisku, ne možemo da objavimo sve dok Vlada Srbije ne skine oznaku tajnosti sa tog predmeta. U svakom slučaju, u sefu koji je otvorila i popisala tročlana komisija nalaze se uglavnom sve stvari sa spiska – rečeno nam je nezvanično u Nikolićevom kabinetu.

Svi predmeti koji su tada popisani trebalo bi da su i dalje u 11 platnenih vreća u sefu Narodne banke Srbije, u zgradi na Slaviji.

Na spisku dragocenosti pre otvaranja sefa bila je i kruna kraljice Marije, zlatni medaljon s njenim likom i likom kralja Aleksandra, privezak s fotografijom Romanovih…

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je početkom 2016. da bilo šta od ovih stvari vrati Titovim naslednicima, ali i Karađorđevićima, koji su potraživali ono što pripada njima.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, kaže za Kurir da porodica verovatno neće dobiti ništa jer se od početka grešilo.
– Nismo prisustvovali otvaranju sefa, tako da sve što je popisala ta komisija za nas irelevantno. Dobili smo i neko veštačenje bez suda. Pošto je sud smatrao da ne treba raspravljati o Titovoj imovini, rezultat toga je da oni neće dobiti ništa – kaže ona.

Joška Broz, unuk poslednjeg predsednika SFRJ
POKRALI SU NAM SVE VREDNOSTI IZ DEDINOG SEFA

Titov unuk Joška Broz ubeđen je da su najvrednije stvari iz sefa pokradene.
– To je pokrao neko ko je mogao da ima ključ ili je mogao da dođe do njega. A to sigurno nije neko sa ulice. Nije to pokradeno odmah posle njegove smrti. Ubeđen sam da su najvrednije stvari iz dedinog sefa nestale još početkom devedesetih – tvrdi Joška.

On tvrdi i da Oliver Antić nije želeo da mu kaže šta je pronađeno u sefu pre četiri godine.
– Pitao sam ga šta je ostalo u sefu, a on mi je kratko prokomentarisao „ma ima tu još toga“. Ne mogu da verujem da niko od porodice ili naših advokata nije pozvan da prisustvuje otvaranju sefa. A da ne govorim da ni spisak pronađenih stvari još nismo dobili – kaže nam Joška Broz.

ŠTA JE SKLONJENO U SEF POSLE SMRTI JOSIPA BROZA TITA

30 kilograma zlata u polugama i u prahu
149 dijamanata i brilijanata
1.271 komad numizmatičkog novca
13 odlikovanja
2.663 velika i mala zlatnika
251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala
18 kompleta posuda od srebra s pozlatom
83 medaljona, bisera, priveska, značke
26.219 dolara
36.000 nemačkih maraka
2.200 danskih kruna

(Dijaspora.news.kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top