All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Ovakav mesec kao večeras možete videti jednom u 150 godina!

Večeras su ljubitelji svemirskih promena u prilici da vide jedinstveni fenomen, odnosno Plavi Mesec. To je drugi pun Mesec od početka godine i dogodiće prvi je od dva Plava Meseca tokom 2018. godine, prenosi Dejli Mejl.

U tom trenutku će doći do totalnog lunarnog pomračenja koji će učiniti da Mesec dobije crvenu boju, što je poznato i kao “Krvavi Mesec”. Jednu noć ranije, Mesec je bio u tački kada je najbliži Zemlji, obeležavajući drugi dolazak Super Meseca ove godine.

Totalno pomračenje Meseca koje će se desiti 31. januara, biće prvi takav događaj koji će se poklopiti sa Plavim Mesecom u poslednjih 150 godina, prenosi Space.com.

U zavisnosti od toga odakle posmatrate ovu pojavu ona će se desiti tokom 31. januara ili 1. februara. Neki su ovu pojavu nazvali i Super Plavi Krvavi Mesec. Tokom Plavog Meseca, Mesec baš i nije plave boje. To pre označava da je to drugi pun Mesec koji se javlja tokom jednog meseca. Tada Mesec menja boju, ali ona baš i nije plava.

Tokom lunarnog pomračenja, Zemlja se nalazi između Sunca i Meseca, blokirajući svetlost koja obasjava površinu Meseca.
Ona baca senku na Mesec, pa se samim tim čini da Mesec deluje crveno ili narandžasto. Ovo dešavanje na nebu će moći da vide ljudi na zapadnoj strani SAD, zatim Aljaska i Havaji, kao i Britanska Kolumbija, prenosi NASA.

U tu grupu spadaju i centralna i istočna Azija, Indonezija, Novi Zeland, kao i veći deo Australije. Smatra se da će na ovom lokacijama moći da se vidi pomračenje od početka do kraja.

Sledeći Plavi Mesec će se dogoditi 31. marta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top