All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

OVAJ RAT ĆE RAZORITI HRVATSKU OBALU: Ljuti Dalmatinci kreću u proteste, alavi zakupci plaža im brane pristup (VIDEO)

Ležaljke i suncobrani zakupaca toliko su zatrpali plaže na Jadranu da kupači koji plaćaju ulaz, ali žele da leže na svom peškiru, ne mogu da nađu mesto.

Kada je pre nekoliko godina zakupac opatijske plaže “Lido” uložio 4 miliona evra i, kao je tada rečeno, udahnuo novi život gradskoj plaži, svi su bili oduševljeni.

Međutim, s vremenom je oduševljenje splasnulo i to do te mere da su građani Opatije, koji su inače vrlo mirni, krenuli u protestno kupanje negodujući jer za njih na toj plaži, kako kažu, više nema mesta.

“Sve to svedoči koliko je ljudima ovde prekipelo. Da se ovako nešto događa u Dalmaciji, sigurno bi bilo svega. Stanje je katastrofalno i na Lidu i drugim porodičnim plažama”, kaže za Dojče vele Opatijac Saša Alobić dodajući kako je zakupac postavio previše ležaljki.

“Najveći je problem što je koncesijom 30 odsto plaže trebalo da ostane slobodno, što na ‘Lidu’ sada nije slučaj. Ljudi tamo više ne mogu da dođu i nesmetano legnu na plažu”, dodaje Alobić.

 

Ali, to nije samo opatijski problem. Sličan tihi rat ležaljki i peškir vodi se i na drugim plažama duž celog Jadrana, od Istre do Dubrovnika. Stanje na zakupljenim plažama regulisano je pravilnicima koji se donose na regionalnom nivou, a u njima je određeno i koliki procenat plaže mora da ostane slobodan i dostupan svim kupačima.

Kako bi sredila stanje, Vlada je krenula sa novim zakonskim paketom u kojem koncesije za plaže više neće dodeljivati županije već gradovi i opštine. Interese lokalnog stanovništva, koje se često buni zbog uvođenja naplate ili ograničavanja pristupa plaži, trebalo bi zadovoljiti odredba prema kojoj će najmanje 30 odsto zakupljene plaže morati da bude slobodno i bez ikakve privredne delatnosti.

 

Ali, u udruženju “Pokret ostrva”, koje je učestvovalo u izradi zakosnkih akata, svejedno nisu optimistični. Smatraju da će postojeće zakonsko omogućiti ne samo obavljanje privredne delatnosti na 70 odsto plaže, nego i zabrana stanovnicima da ih koriste, piše DW.

(dijaspora.news/kurir.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top