All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Otac joj mrzio Bošnjake, a ona prešla na islam i spremala najveći teroristički napad u Evropi ikad viđen

Francuski obavještajci uspjeli su brzom akcijom da zaustave najopasniji teroristički napad poslije masakra u Parizu, kada je ubijeno 130 ljudi.

Uhapšene su četiri osobe, a među njima i jedna šesnaestogodišnja Hrvatica. Sara i Tomas (20) koji je, također, uhapšen “svježi” su konvertiti na islam i oboje su od skoro radikalizovali svoje ponašanje.

– Tomas je prije dvije godine prestao da jede svinjetinu i počeo da se zanima za religiju, ali ništa više od toga. Povremeno je išao u obližnju džamiju. Jednom je govorio o neudatim ženama i djevojkama u kratkim suknjama – ispričala je Tomasova majka francuskim medijima.

Sara je, prema pisanju tamošnjih medija, dijete Hrvata koji se borio u Bosni i Hercegovini. Navodno, prema nalazima psihološkog ispitivanja, Sara je prešla na islam zato što je njen otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzio Arape i muslimane. Iz svojevrsnog tinejdžerskog bunta Sara je prešla na islam i posvetila se radikalnoj ideologiji kakvu promovira Islamska država.

Provodila je sate na internetu i otkrila Tomasa S., kojeg su francuske obavještajne službe pratile još od napada na Charlie Hebdo 2015. godine. Tada je navodno rekao da želi da se pridruži džihadističkom pokretu i ode u Siriju kako bi otkrio “pravi život”. Sara se prva javila Tomasu i pričali su o islamu, muslimanima i stanju u svijetu uopće. Nakon dugih razgovora na internetu odlučili su da svoju vezu realizuju u stvarnom svijetu.

Dogovorili su brak i da naprave bombu koju bi Tomas aktivirao u nekom turističkom centru, a najvjerovatnija meta bio je Ajfelova kula u Parizu. Posle napada trebalo je da ona pobjegne u Siriju, u dio koji je pod kontrolom Islamske države, kako bi tamo živjela životom “mučenikove udovice”.

Treći uhapšeni je Malik Hamami. On je bio jedan od ključnih aktera u čitavoj priči. Kad su obavještajci shvatili da Malik često komunicira sa Sarom i Tomasom, stavili su ga pod stalni nadzor. Prisluškivali su njegove telefonske razgovore, pratili sve što radi u stanu, ali i izvan njega. Imali su šta i da čuju. Malik im je pričao o blagodatima Islamske države, a usput je pričao i o izradi bombe.

Triaceton-triperoksid (TATP) bio je ključni sastojak te bombe kojom bi ubili ljude u samoubilačkom napadu. Islamska država veliki je pobornik TATP-a zato što je nevjerojatno moćan eksploziv, relativno lako se izrađuje od lako dostupnih sastojaka i gotovo ga je nemoguće detektirati standardnim detektorima eksploziva.

U ponedjeljak, 6.februara, policija se zabrinula. Sara je preko društvenih mreža sve češće iskazivala ljubav prema Tomasu, počeli su da govore o braku, a Malik je govorio da će se pobrinuti za sve. Policija još nije imala dovoljno dokaza za hapšenje sad već zloglasnog trojca. Presreli su video u kojem Sara polaže zakletvu na vjernost Islamskoj državi i znali su da je vrag odnio šalu. Bilo je pitanje dana ili sata kad će se odlučiti na teroristički napad.

U srijedu, 8. februara, sve se promijenilo. Saznali su da Tomas u iznajmljenom stanu ima pravi mali laboratorij za izradu eksploziva. Malik mu je prenio dio detalja kako da napravi bombu od TATP-a. U petak, 10. februara, policija je upala u stanove i kuće na četiri lokacije na jugu Francuske. U Tomasovom stanu pronašli su 70 grama spremnog TATP-a i sve potrebno za izradu desetak kilograma istog eksploziva. Tokom policijskog ispitivanja Sara se slomila i sve priznala.

– Žao mi je zbog svega što sam napravila – navodno je rekla policijskim istražiteljima. Njena majka, pokrivajući rukama lice pred okupljenim novinarima, kratko je rekla: “Ona je nevina. Bila je potpuno izmanipulirana”.

(Dijaspora.news/avaz ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top