All for Joomla All for Webmasters
Srbija

OSTALI SU BEZ OCA I MAJKE, A NJIHOVU TUŽNU ŽIVOTNU PRIČU RETKO KO ZNA: Brat i sestra iz Skulaneva na Kosovu preživljaju sa 17.000 dinara, Miloš sanja da kupi traktor, Biljana se brine o kući!

Kada im je pre tri godine od tumora na mozgu preminuo i otac Ljubiša (57), tada dvadesetogodišnji mladić Miloš Rajković iz Skulaneva, srpskog sela u opštini Gračanica, postao je “glava kuće”.

On i četiri godine starija sestra Biljana brinu od velikom seoskom domaćinstvu. Miloš je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu, ali mu je rad na imanju prioritet, kao i kupovina traktora bez kojeg je ostao spletom okolnosti.

 

Majka Stanojka preminula je pre deset godina, što je teško palo i starijim sestrama Mileni (31) i Jeleni (36) koje su posle udaje napustile rodnu kuću. Uskoro se udaje i Biljana, a Milošu kao svakom uzornom domaćinu predstoji ženidba.

 

Sprema sestru za udaju

 

Miloš zarađuje obrađujući zemlju i gajeći stoku, a sestra Biljana , apsolvent psihologije, vodi brigu o kući. Međutim, kako mu je sestra pred udajom, Miloš u šali kaže da je priprema za najradosniji dan i da želi da u novi dom ode kako priliči, kao da su im roditelji živi.

 

FOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK

 

– Mada nas je majčina smrt potresla, jer smo bili mnogo mlađi, ipak, za njenu bolest smo znali i, nažalost, očekivali smo prerani odlazak majke. Ali, kada nam je otac pre tri godine iznenada preminuo, bili smo u šoku, jer je on skrivao bolest od nas – pričaju Biljana (27) i Miloš (23) dok nas uvode u pristojno opremljenu domaćinsku kuću.

 

Navikli da ugoste posetioce, brat i sestra se snebivaju da ispričaju svoju mukotrpnu životnu priču. Nijedno nema mogućnost da pronađe zaposlenje. Jedini izvor prihoda je 17.000 dinara očeve penzije i – rad u poljoprivredi.

 

– Otac je pored posla u “Elektroprivredi Kosova” obrađivao zemlju i uzgajao stoku koju je kasnije prodavao, pa mi je bilo logično da nastavim taj posao. Pšenicu i kukuruz sejem na oko 4,5 hektara našeg imanja, a obrađujem pod zakup i imanje jednog rođaka, oko 2,5 hektara – priča ovaj vredni mladić.

 

Kaže da mu je najteže što je posle deobe zajedničke imovine oca, ostao bez traktora, a nova mašina je preskupa za njega.

 

– Plaćam usluge obrade oranica, iako imam neke od priključnih mašina za traktor – kaže stidljivo Miloš, koji je više navikao da radi nego da priča. Ponosno dodaje da je zemlja za obradu u ovom delu centralnog Kosmeta između Gračanice i Lipljana kvalitetna, tako da ne žali zbog odluke da se bavi poljoprivredom. Uzgaja trenutno samo jednu svinju i petnaestoro prasadi koje potom prodaje u Gračanici i okolnim srpskim selima. Potražnja je velika, pogotovo o praznicima, ali nije imao sredstava da kupi više svinja za uzgoj.

(dijaspra.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top