All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Osiječani idu biciklom po kafićima kako bi sakuplili što više soca: Od taloga kafe napravili su BIZNIS (FOTO)

Svakog dana nakon šoljice omiljenog vrućeg napitka njegovi ostaci najčešće završavaju u WC šolji. Naravno, govorimo o talogu kafe, odnosno socu. Međutim, ovo je poprilično koristan talog, a kako ga niko ne reciklira, Udruženje Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) oko toga je pokrenula celi projekat “Use & Reuse”.

U dogovoru s vlasnicima kafića aktivisti udruženja biciklima svakodnevno skupljaju soc koji potom mešaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive. Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade soc, koji tada bude potpuno iskorišćen i ponovno stavljen u upotrebu putem glistinca – humusa.

U ponudi trenutno imaju sveže i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva kao i paket za kućni uzgoj gljiva “Shrooms2go”. Tu je i glistinac – visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca i gliste.

Oni recikliraju talog od kafe Foto: Udruga Ospera

Od otpada kafe, pčelinjeg voska i eteričnih ulja prave sveće koje odbijaju komarce. Pripremaju i onlajn edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kafe.

Talog mešaju sa ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive Foto: Udruga Ospera

Ospera je svoj projekat utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrednih proizvoda i zajednicu saradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije. Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi udruženje žele da podstaknu ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

Žele da podstaknu ljude da ostanu u svojoj zajednici Foto: Udruga Ospera

Naime, cilj im je da demonstriraju održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnom nivou, odnosno da podstaknu ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici, prvenstveno Slavoniji. Dokazuju i da je moguće recikliranjem stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.

Pored recikliranja, žele da promovišu zdrav životni stil Foto: Udruga Ospera

Zainteresovanima širom Hrvatske edukacijama bi omogućili kopiranje modela ili osmišljavanje vlastitog projekta i pruže im priliku da se tako zaposle. Osim toga, žele da promovišu zdrav životni stil kao sastavni deo zelene ekonomije koja podstiče ekološku proizvodnju, smanjuje ekološki otisak i podstiče fizičku aktivnost (stoga soc prikupljaju biciklama).

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top