All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ONI SU NAŠLI POSLOVE IZ SNOVA U EMIRATIMA: I vi možete da ih nađete, ako obratite pažnju na OVU stvar!

Prilikom traženja posla u Emiratima morate da budete obazrivi kao nikada u životu. Nikako ne pristajte na usmene dogovore za posao, a potpišite samo ugovor koji je proverio advokat ili pravnik kome verujete! Ako već odete u inostranstvo za poslom, zapamtite jednu stvar – pasoše čuvajte kod sebe i ukoliko vam ih traže, pokažite ih samo policiji.

 

Na ove mere opreza ukazali su nam čitaoci Telegrafa, koji imaju iskustva pri traženju posla u Emiratima. Prevare tokom traženja posla u Emiratima su sve učestalije. Upravo zato morate da budete dobro informisani, da porazgovarate sa ljudima koji imaju iskustva i pri traženju posla, ili već rade u Emiratima.

– Ako dobijete ponudu od neke kompanije iz Dubaija ili Abu Dabija, obavezno prvo tražite da vam pošalje offen letter, potpišite ga, pa tek onda ugovor, jer ako potpišete samo ugovor ne možete da mrdnete iz kompanije dve godine, naravno u zavisnosti da li je ugovor sklon promeni. Kompanija obično sređuje avio kartu, smeštaj, a ako je u pitanju rad u restoranu, i obrok. Nikako ne potpisujte labour – državni ugovor ako u njemu ne stoji pun iznos plate, jer se dešava da vam poslodavci daju glavni ugovor da potpišete, i kažu da je takav kako bi manje platili državi, a posle ste u sistemu sa manjom platom, i teško da možete da se izborite sa sistemom – kaže naša sagovornica, zaposlena kao menadžer u jednom restoranu u Dubaiju.

Iskustvo našeg drugog sagovornika je zaista poučno. Naime, ona je postavila svoj CV na sajtu Monstergulf. Nakon nekoliko dana kontaktirali su je navodno iz HR jedne škole, rekli joj kako je ušla u uži krug za zaposlenje, i tražili joj da pošalje svoje podatke, kao i popunjen formular koji su joj poslali na isti mejl sa kojeg su joj pisali. Nakon što je to uradila, posle pet dana dobila je odgovor, i to ne bilo kakav.

 

– Dobila sam ugovor na pet strana. To je bio ugovor iz snova, sa velikom platom, osiguranjem, slobodnim danima, mislila sam da se to meni ne dešava. Nakon svih odrađenih stvari, provera, pre nego sam potpisala i vratila ugovor, kada sam se javila i agenciji koja je trebalo da mi sredi vizu, dobila sam odgovor da moram da uplatim 1.500 dolara, i tada sam tek shvatila da je u pitanju prevara, jer sam bila informisana da je to obaveza kompanije.

Znači, kada i ako dobijete neku sličnu ponudu, u kojoj vam kompanija koja vam nudi posao traži da platite bilo šta, znajte da je u pitanju prevara. Plaćanje svega u startu je obaveza svake kompanije koja hoće da vas zaposli, kaže naša sagovornica. Nešto slično desilo se i jednom Beograđaninu koji je hteo da svoju sreću potraži van granica Srbije, pa se registrovao na par stranih sajtova za zapošljavanje u inostranstvu.

– Bio sam menadžer jedne prodavnice u Beogradu, a pošto mi je drug radio isti posao u Abu Dabiju, hteo sam da probam i ja. Pet dana nakon što sto mi je CV bio na jednom sajtu za zapošljavanje, dobio sam ponudu da sam ušao u uži krug za zaposlenje u jednom butiku, za mene nepoznatog brenda. Poslao sam sve što su mi tražili, a kada sam dobio odgovor da sam dobio posao, počeo sam da se raspitujem o brendu. Naravno, nakon što sam prihvatio posao, kompanija je tražila od mene da regulišem troškove avio karte, pa će mi ih refundirati kada dođem – priča naš sagovornik, i dodaje da je tek nakon što je pitao drugara da proveri o kakvom brendu je reč, saznao je da brend ne postoji, kao ni butik. Prema njegovim rečima, „poslodavci“ su prevaranti koji su za ovu namenu napravili sajt, koji je „nestao“ nakon što im je poslao mejl da će ih prijaviti jer je saznao da se radi o prevari.

 

Zato, vi koji želite da nađete posao u nekoj drugoj zemlji, proverite sve, jer prevaranti vrebaju na svakom ćošku. Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama ako je i vas neko nekada pokušao ovako da prevari.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top