All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ODGOVOR NA “ŠENGEN KARTU” Dačić predlaže da građani EU plaćaju ulazak u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i šefove diplomatija Višegradske grupe da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU i da je spremna da ona uvede recipročnu meru.

 – M smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano – kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorio je da nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

– Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu – rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada reši pitanje ko ulazi u EU.

Dačić je kazao da s nestrpljenjem očekuje da počne u punoj meri rad Fonda za Zapadni Balkan formiran uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda i pozvao je susede u regionu da podrže Beograd kao eventualno sedište sekretarijata regionalne transportne zajednice, kao što je Srbija podržala Tiranu, Skoplje, Sarajevo i Danilovgrad kao sedišta regionalnih institucija.

– U Beogradu već više od deset godina uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata Transportne zajednice. Time bi se obezbedio nastavak već postojeće institucionalizovane saradnje i strukture. Beograd je i važno transportno čvorište u regionu, pristupačan je sa aspekta drumskog, železničkog, a posebno sa aspekta frekventnosti i destinacija avio saobraćaja – rekao je Dačić.

ŠENGEN KARTA Ulazak u zemlje EU od sada košta 5 evra

Dojče vele: Zašto Evropa odjednom uvodi “vize” građanima Balkana?

Poljska kao predsedavajuća zemlja Višegradske grupe okupila je danas u Varšavi na redovni godišnji sastanak šefove diplomatija 16 zemaljaSrednje i jugoistočne Evrope na razgovore o zajedničkim izazovima koji prete i EU i Zapadnom Balkanu, kao i o proširenju EU na taj region.

dijaspora.news Izvor blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top