All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Obećanje” kreće iz Amerike

Dokumentarni film “Obećanje”, reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića, rađen u produkciji SEETV i Optimistic film, osvojio je glavnu nagradu za dokumentarni film na upravo završenom Eugene International Film Festival u Oregonu, SAD.Producenti filma Željka Mirković i Dušana Gajić takođe najavljuju da će se film 3. januara 2017. prikazati na Katalonskom javnom servisu, TV3, Barselona.
Dalji Festivalski život filma nastavlja se paralelno u SAD-u i Evropi.

Obećanje je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tžište.

„Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu. Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi”, kaže Dušan Gajić, producent i autor filma .

Reditelj i producent filma Željko Mirković trenutno radi kao profesor filma i digitalnih medija u SAD-u i ovo je 44. nagrada za ovog 44-godišnjeg reditelja i producenta.

Iz dok. filma
Iz dok. filma “Obećanje”
„Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstvalja i ovaj nas region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata”, kaže Mirković.

Početkom prošlog veka Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su pristuna na izlozbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada, u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi.

Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo: kod nekih meštana je probudio velike nade, a kod drugih – veliki otpor i nepoverenje.

Fascinirani podnebljem i arhitektonskom celinom starih vinskih podruma u Rogljevu i okolnim selima, Francuzi su odlučili da nešto pokušaju.

“Kada smo prvi put došli, Rogljevo nam je izgledalo kao uspavana lepotica iz nekog prošlog, zlatnog doba. Rekli smo sebi, hajde da probamo da je probudimo”, kaže Siril Bonziro, vinar iz Burgundije koji je svoju sudbinu vezao za Negotinsku krajinu.

Projekat Obećanje podržali su Filmski centar Srbije i fond EU Kreativna Evropa, MEDIA.

rts.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top