All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

NOVA CG VLADA: Duška Markovića podržali Bošnjaci i Socijaldemokrate

Glavni odbor Bošnjačke stranke prihvatio je ponudu  Demokratske partije socijalista za ulazak u kabinet Duška Markovića.

Njima će pripasti tri resora u Vladi,  dok Socijaldemokrate (SD) dobijaju dva mjesta u Markovićevom kabinetu i predsjedničko mjesto u Skupštini Crne Gore.
SD će u vladi  imati resore prosvjete i zdravlja, uz poziciju predsjednika parlamenta.

Takva odluka je jednosglasno prihvaćena sinoć na Predsjedništvu i Glavnom odboru SD-a.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića, koji će biti predsjednik Skupštine Crne Gore,  nisu  sinoć mandataru predložile imena kandidata za ministre, rečeno je “Vijestima” u toj partiji.

Mandatar za sastav Vlade  je SD-u u  utorak ponudio Ministarstvo ekonomije sa telekomunikacijama, umjesto saobraćaja koje su oni htjeli. “Našli” su se na Ministarstvu prosvjete.

Dugogodišnji potpredsjendik Vlade i SD-a Vujica Lazović neće biti dio izvršne vlasti, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Njemu pripada poslaničko mjesto, jer je na izbornoj listi odmah iza Ivana Brajovića. On je u više navrata najavljivao da ne želi da bude  u vladi, već da mjesto prepusti mlađima.

Ministarstvo zdravlja, prema nedavnim informacijama,  najvjerovatnije će da  pripadne Kenanu Hrapoviću, bivšem direktoru Fonda zdravstva.

Nije isključeno da resor prosvjete dobije Damir Šehović, koji je bio poslanik i predavač na državnom Ekonomskom fakultetu.

Šehović je odbio da bude ministar ekonomije kada je SD razmatrao ponudu Markovića.

DPS je pokrivao taj resor, opterećen projektima koje su potpisivali DPS funkcioneri, štrajkovima otpuštenih i/ili nezadovoljnih radnika iz većine propalih crnogorskih preduzeća.

Bošnjačkoj stranci DPS je ponudio Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj u Vladi.

Tu ponudu GO BS juče je na višesatnoj sjednici u Rožajama prihvatio većinom glasova. Tajnim glasanjem za to su se izjasnila 63 člana GO, 14 je bilo protiv a 4 su bila nevažeća, potvrdio je novinarima  portparol BS Sead Šahmanović.

“GO je potvrdio političkuplatformu o političkom djelovanju sa manjinskim partijama”, rekao je on.

Šahmanović je rekao da će lider te partije Rafet Husović biti na poziciji vicepremijera za regionalni razvoj, ministar saobraćaja biće Osman Nurković, dok će Kemal Purišić biti novi ministar rada i socijalnog staranja. Nurković i Purišić su potpredsjednici partije.

Na GO BS-a, koji je trajao osam sati,  razmatrana je i ponuda opozicije o zajedničkom formiranju vlade. Šahmanović je nije komentarisao.

Nastavak sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrano rukovodstvo zakazan je za danas.

Albanska koaliciji “Albanci odlučno”  najvjerovatnije će dobiti potpredsjedničko mjesto u Skupštini. Za jutros je zakazan GO Force, koji treba da potvrdi opredeljenje da poslanik Genci Nimanbegu postane potpredsjednik parlamenta.

Mandatar za sastav Vlade Duško Marković juče je razgovarao sa partijskim kolegama koje  planira u svom kabinetu. O detaljima  ponude manjinskim partijama za ulazak u Vladu i kadrovskim rješenjima za ministre iz DPS-a razgovaraće se na sjednici Prdesjedništa u subotu. Prema informacijama “Vijesti”, Glavni odbor DPS-a zakazan je za nedjelju, pa se novi kabinet može očekivati već početkom naredne sedmice.

“Vijesti” su ranije objavile da Marković u svom kabinetu  ne želi dosadašnjeg potpredsjednika i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, ministraku nauke Sanju Vlahović, Budimira Šegrta, Vladimira Kavarića, Milicu Pejanović Đurišić.

Pozicije su navodno sigurne direktoru Uprave carina Vladanu Jokoviću, Predragu Boškoviću, Zoranu Pažinu, Mevludinu Nuhodžiću i Milutinu Simoviću. Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da postoje nagovještaji da se predizborni sporazum ove partije sa DPS-om možda neće ispoštovati te da će od poštovanja ovog sporazuma zavisiti eventualna podrška poslanika LP u Skupštini Crne Gore prilikom izbora nove crnogorske Vlade.

Zenki nude ministarstvo za manjine?

Iako zvanično nijesu završili pregovore sa Markovićem, predstavnicima koalicije “Albanci odlučno” predočeno je da mogu da računaju samo na ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje bi trebalo da vodi lider DUA Mehmet Zenka i funkciju potpredsjednika parlamenta, na koje će biti imenovan Genci Nimanbegu. Sagovornik “Vijesti” kazao je da je bilo zastoja u pregovorima oko platforme zbog insitiranja na rokovima. Albanci insistiraju na rješavanju pitanja samostalne opštine Tuzi i Morskog dobra.

“Veoma nam je važno da se dogovorimo oko načina i rokova za ispunjavanje naših zahtjeva iz platforme”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Šahmanović: Sada ćemo pratiti realizaciju  ugovora sa DPS-om

Funkcioner BS-a Orhan Šahmanović tvrdi da je razočaran odlukom GO, ali da je rasprava pokazala da stranka ima demokratski kapacitet. On tvrdi da je imao veću podrškudo momanta glasanja, ali da je ponosan  na one koji su podržali njegovu opciju.

“Budno ćemo pratiti realizaciju ugovora sa DPS-om. Ono što, nažalost, nijesu shvatili ljudi je da samo malo više trebali da vodimo računa o stabilnosti Crne Gore i nekakvim budućim potezima koji mogu da budu ishitreni”, kazao je Šahmanović “Vijestima”.

Na pitanje strahuje li od mogućih optužbi da je insistiranjem na pregovorima sa opozocijom ugrozio stranačko jedinstvo, Šahmanović je kazao da “ima i takvih mišljenja u  stranci. “Nikada mi ni na kraj pameti nije bilo da razbijam BS, ali smo pokazali da je stranka samostalna u svom odlučivanju i da neće nikome lak zalogaj. Mislim da BS treba da bude demokratska i da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje. Ja sam se do GO borio i rekao da samo taj stranački organ može da donese odluku. Rekao sam da odluka mora da se donese u Rožajama, pa sam ispoštovan”, kazao je on.

Medojević: Bošnjaci će biti odgovorni za eskalaciju krize

Član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević je uoči GO pozvao Bošnjake da ne ulaze u savez sa DPS-om, navodeći da je Vlada Duška Markovića  “vlada kontinuiteta režima”.

“Koristim ovu priliku da Vas upozorim, da ulaskom u Vladu kontinuiteta DPS i Markovića, koja niti zna, niti može, niti smije da pokrene sveobuhvatne refrome, preuzimate na sebe strahovitu odgovornost  za sve negativne posljedice koje su neminovne, kao rezultat izostanka nužnih reformi”, poručio je Medojević.

On je upozorio da savezom sa DPS-om Bošnjaci “preuzimaju kompletnu odgovornost za eskalaciju političke, ekonomske, socijalne i bezbjednosne krize u zemlji.

“Sada nemate nijedan valjan politički izgovor. Opozicija vam je dala najpošteniju, patriotsku, istorijski i državnički odgovornu ponudu. Vi možete da budete ključni element političkih i širih društvenih i ekonomskih promjena”.

Vijesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top