All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Nov uspeh srpske rediteljke: Mila deo programa u Kanu

Nagrađivana srpska rediteljka i producentkinja Mila Turajlić jedna je od 20 producenata koji će ove godine biti deo programa “Producers on the Move” (Producent na potezu) u Kanu.

Jo Muhlberger, direktor EFP-a (European Film Promotion), koji stoji iza programa “Producers on the Move”, izjavio je za portal “Film New Europe” da su izabrani i pozvani producenti često već veoma verzirani po pitanju međunarodnih koprodukcija kao važnog sredstva za finansiranje projekata.

“Svake godine imamo nove talente iz centralne i istočne Evrope koji se kvalifikuju za ovaj naš program i čije međunarodne koprodukcije pronose duh evropskog filma širom sveta”, dodao je Muhlberger.

Turajlić je privukla pažnju svetske javnosti dokumentarcima “Cinema Komunisto”, koji je prikazan na više od 100 festivala i ovenčan sa 16 nagrada, i “Druga strana svega” koji je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu, osvojio 26 nagrada i nominovan za nagradu LUX Evropskg parlamenta.

Producentsko iskustvo stekla je radeći na celovečernjim filmovima “Braća Blum” Rajana Džonsona i “Apokalipto” Mela Gibsona.

Bila je producentkinja festivala “Sedam veličanstvenih” u Beogradu od pokretanja ovog festivala 2005. godine i jedan je od osnivača i prvi predsednik Udruženja srpskih dokumentarista DOKSrbija.

Svoje filmove producira kroz kuću “Dribbling Pictures”, koju je osnovala sa Borisom Mitićem 2006. godine. Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita. Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije jedna je od institucija koja i ove godine podržava pomenuti program.

 

Dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top