All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Norveška udvostručuje finansijsku pomoć zapadnom Balkanu

Sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju za razvoj na prioritetnim poljima.
Euro, NovacPomoć se temelji na pojedinačnim prioritetima primatelja te će biti usklađena s učešćem drugih donatora i Evropske unijeReuters – Ilustracija

Norveška gotovo udvostručuje razvojnu pomoć za zapadni Balkan – od 175 milijuna norveških kruna (18,2 milijuna eura) u 2017. godini, povećava na 319 miliona kruna (33,1 milijun eura) u 2018. godini.

U dokumentu posvećenom norveškoj vanjskoj i sigurnosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokracije i razvoj u susjednim područjima.

Europska unija i jedan broj pojedinačnih europskih zemalja u ovom trenutku također pojačavaju fokus na zapadni Balkan.

‘U interesu Norveške i Evrope u cjelini’

Sve zemlje primatelji u regiji žele članstvo u EU.

Europska komisija je 6. veljače predstavila ambicioznu Strategiju za proširenje Unije, uključujući i zapadni Balkan.

“Zemlje zapadnog Balkana moraju provesti opsežne reforme kako bi mogle jamčiti demokraciju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutačno spadaju u najsiromašnije zemlje u Europi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60 posto. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovno mogle doprinositi razvoju, suradnji i sigurnosti u Europi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Europe u cjelini”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide.

Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju suradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva, prenosi Fena.

Prioriteti se razlikuju od zemlje do zemlje, ovisno o njezinim potrebama i prioritetima drugih donatorskih zemalja i EU-a.

Temelj pomoći – prioriteti primatelja

Norveška pomoć se temelji na pojedinačnim prioritetima zemalja primatelja te će biti usklađena s učešćem drugih zemalja donatora i EU-a.

Jedan dio sredstava bit će dodijeljen programima koji će se financirati u suradnji s drugim donatorima, među koje spada i EU.

Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Jedan dio sredstava bit će dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, priopćeno je iz veleposlanstva Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top