All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Njemačka će do 2030. tražiti pet miliona radnika!

Njemačkoj bi do kraja sljedeće decenije moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a ovaj nedostatak njemačku ekonomiju bi mogao koštati 525 milijardi eura.

Foto: pixabay.comFoto: pixabay.com

To se navodi u studiji “Nedostatak talenata” savjetničke kompanije “Korn/Ferry”, prenose njemački mediji.

“Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti kompanije u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor kojem bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 miliona radnika”, piše u studiji, prenosi Index.hr. Isto tako će biti pogođena i mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana.

Takođe se navodi da će od evropskih zemalja upravo Njemačka biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak u inženjerskim sektorima

Najveći manjak radnika se već sad osjeti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na univerzitetima. No, zanimljivo je da će se do kraja sljedeće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visokospecijalizovanom radnom snagom.

Predstavnici srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelovali su na saveznu vladu da protivmjerama utiče na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promjenama njemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Savezne kancelarije za rad u Nirnbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top