All for Joomla All for Webmasters
Biznis

NJEGUŠKI PRŠUT POSTAO NACIONALNI BREND: Evo kako ćete ga PREPOZNATI

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta. Proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa Ministarstvom uspješno realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja. Nakon duge procedure prikupljanja potrebne dokumentacije, edukacije i pripreme proizvođača za poštovanje pravila njeguški pršut dobio je geografsku zaštitu.

Nakon duge procedure prikupljanja potrebne dokumentacije, edukacije i pripreme proizvođača za poštovanje pravila njeguški pršut dobio je geografsku zaštitu.

“To znači da će Njeguški pršut moći da se zove samo onaj pršut koji se proizvede na Njegušima po jasno zadatoj specifikaciji koja je već danas dostupna na sajtu. i koja je u potpunosti usklađena sa evropskim standardima”, kaže Marko Radonjić iz Udruženja proizvođača njeguških specijaliteta.

Ostalim proizvođačima taj naziv proizvoda od donošenja ove odluke je zabranjen. U suprotnom slijede sankcije inspekcije.

“Građani će prepoznati proizvod po individualnom logotip, a uskoro ćemo i mi kao Ministarstvo objaviti i državni logotip kako izgleda”, kaže savjetnica za politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede Merisa Čekić.

Iako se za komercijalnu proizvodnju koristi sirovina iz Holandije, Mađarske, Rumunije, Belgije, a dijelom i Srbije zaštita na nacionalnom nivou stvara uslov za sljedeći korak – aplikacija za zaštitu na nivou Evrope.

njeguski-prsut

Zaštita ovog naziva kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore. Od sticanja nezavisnosti Crne Gore uloženi su napori da se proizvod zaštiti i po važećem zakonodavstvu usaglašenom sa EU standardima, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dijaspora.news/RTCG/Nataša Vukajlović, TVCG

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top