All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Made in BiH: “Bratstvo” proizvelo prvu samohodnu haubicu nakon rata

Razvoj haubice traje već godinama, a iz ove fabrike, vojnog dijela nekadašnjeg novotravničkog giganta „Bratstva“, najavljuju da će početkom 2017. obaviti prva testiranja samonavodećeg modernog oružja čiji je domet čak 40 kilometara. Kalibar haubice je 155 milimetara i napravljena je po NATO standardima.

Kako je reko Adis Ikanović, v. d. direktora “Bratstva”, riječ je o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, jer osim kamiona i računarske opreme za navođenje, sve je proizvedeno u pogonima u Novom Travniku.

– Prva probna testiranja paljbe obavićemo na našem poligonu gdje testiramo minobacače, a treba vidjeti gdje ćemo pucati na mete daljeg dometa. Jedini takav poligon u BiH je u Glamoču, pa kad uzmemo u obzir da bi testiranje oružja u Češkoj, Turskoj ili drugoj zemlji koštalo i do milion KM, bolje je da platimo nešto novaca našoj vojsci – rekao je Ikanović.

Gotov proizvod biće, kaže direktor, konkurentan na tržištu, jer će biti i do 20 odsto jeftiniji od konkurentskog te mnogo lakši, što će ovakvom artiljerijskom oružju poboljšati mobilnost.

Interes za haubicu čija će cijena biti oko milion KM po komadu postoji, ali do završetka testiranja nikakvi ugovori neće biti potpisani.

Na prostoru bivše Jugoslavije prije rata, prozvodila se samohodna top-haubica 155 mm NORA-B52, u čemu je među ostalim sudjelovala i tvornica “Bratstvo” iz Novog Travnika.

Hrvatska vojska je 2015. godine potpisala ugovor s njemačkim proizvođačem  o isporuci 12 samohodnih haubica PzH 2000 (ztrv. pancer-haubice) a cijeli projekat, koji bi se trebao okončati krajem 2017. godine, Hrvatsku će koštati 41 milion eura.

Srbija je odgovorila najavom da će obnoviti proizvinju NORE u suradnji s Rusijom, no nije poznato u kojoj je fazi taj projekat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top