All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Nikolina je jedini đak u svojoj novoj školi, a za selo u kome živi je to DOBRA VEST

Posle sedam godina u selu Dukat u opštini Gadžin Han ponovo je otvorena škola zbog jedne učenice. To je za ovu siromašnu opštinu, koja poslednjih decenija beleži odliv stanovništa, dobra vest, jer je ove godine samo 29 prvaka krenulo u školu na teritoriji cele opštine.

Nikolina Nikolić je stidljiva devojčica, pomalo uplašena od kamere, ali ne manje radoznala od ostalih đaka prvaka. Kaže da joj se od srpskog jezika više sviđa matematika.

Nažalost, Nikolina će biti jedini đak ne samo u učionici već i u celoj školi. To će biti izazov i za učiteljicu Milenu Mikić jer joj je ovo prvi stalni posao, prenosi RTS.

– Imala sam prilike da u školi stažiram i radim sa tridesetoro dece ali sa jednom devojčicom, dečakom, sa jednim učenikom nisam imala prilike. Ja se iskreno nadam da ću moći da sprovedem plan kao da je više dece ovde- kaže učiteljica Milena Mikić.

Nikolići pored Nikoline imaju još dve mlađe ćerke, pa su srećni što se u selu otvorila škola. Nikolinin otac Ivan objašnjava da je njegova ćerka trebalo da ide u školu u Zaplanjskoj Toponici ali da je to veoma nezgodno.

– U redu je u letnjem periodu, ali zimi je veoma problematično- smatra Ivan Nikolić.

U 34 sela u opštini Gadžin Han ima dvadesetak isturenih odeljenja centralne osnovne škole. Naredne školske godine u prvi razred krenuće 35 mališana.

– To je negde otprilike sličan broj jer smo mi imali veliko smanjenje pre nekih sedam, osam godina ali sada se taj broj održava. Imamo još šestoro dece u selu Dukat koja će u naredne tri godine poći u ovu školu, tako da će narednih desetak godina ova škola sigurno raditi- ističe predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

Psiholog u Osnovnoj školi “Vitko i Sveta” u Gadžinom Hanu Snežana Radonjić kaže da migracija stanovništva i smanjen natalitet utiču da se broj dece svake godine smanjuje.

– Utiče na to da nam je razlika između upisane dece i učenika osmog razreda koja odu velika, po dvadesetak i više od dvadeset, tako da je to nešto što muči sve nas- napominje Radonjićeva.

Nikolina sledeće godine neće biti sama u školi. Jednog dana kad poraste možda će shvatiti koliko je njen polazak u školu bio važan, ne samo za nju i njene roditelje.

(dijaspora.news/rts.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top