All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NIKOLIĆ: Ako budu ubijali Srbe, poslaćemo VOJSKU na Kosovo!

Čini mi se da su ovi događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon završenog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Kako je kazao, sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze. Kazao je i da mnogo država podržava stav Srbije, i da očekuje da se o celom slučaju izjasni i EU. Njegova sugestija je, kako kaže, da se od sada u Briselu pregovara samo o tome kako će voz iz Beograda da prođe do Kosovske Mitrovice.

– Predmet dijaloga u Briselu treba sada da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, inače ne vidim o čemu treba da pregovaramo sa privremenim instizucijama Prištine i EU – rekao je predsednik Srbije.

Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja ,da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spreči.

Ima i tačka, podsetio je predsednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Nikolić je kazao da EU mora da odgovori da li je tačna izjava kosovskog premijera Ise Mustafe da su za zaustavljanje voza imali saglasnost Unije.

Kako je naveo, sinoćnje pojavljivanje jednice ROSU bio je znak da Albanci žele rat. Kako je kazao, jedinica ROSU ne bi izvukla sa Jarinja, ali da je pitanje da li bi onda novinari danas izveštavali o sednici Saveta ili o žrtvama sukoba.)

– Upozoravam sve u privremenim inisitiucijama u Prištini da ne ustupaju na teritorije gde ne mogu da budu. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni da zaštitimo svoj pedalj teritorije i građane. Svaki novi pokušaj završiće se loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori – kaže on.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Kako je naveo, u ovom stavu su svi složni.

– U tome smo složni, jedinstveni, i niko ne istupa iz tog korpusa. Svi smo jedinstveni da smo juče postupili dobro, ali da nema osnova za likovanje Albanaca – kazao je on.

Nikolić je naglasio da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo.

– Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put”, poručio je Nikolić – odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.

Predsednik Srbije navodi i da se sa svetskim autoritetima razgovara šta se sprema.

kosovska_policija_provera_eksploziv_pruga_vesti_blic_safe

– EU nije u stanju da daje pravi odgovor kao i NATO. I u toj situaciji kada bi desetine hiljade Srba ostavili bez zaštite. Nikad nećemo izazvati sukob, otpočeti, ali svoj narod nikada nećemo ostaviti na cedilu – rekao je Nikolić.

Rekao je da je njegova sugestija na Savetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

– Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama. Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran – istakao je.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top