All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Nikoli je mina otkinula stopalo tokom rata u Bosni: Čekao je da umre 9 dana, a onda mu je musliman spasio život (VIDEO)

Posle toliko vremena Barišić je ponovo posetio mesto gde je ležao i obišao bolnicu u kojoj mu je spašen život

Nakon 22 godine Nikola Barišić, bivši borac Srpske vojske Krajine, došao je u posetu direktoru JU Bolnica Travnik, Mirsadu Granovu, koji mu je u oktobru 1995. amputirao nogu i spasao život. U petak je došao u Travnik u centralnu Bosnu, kako bi posetio i donirao 3.000 evra bolnici koja mu je spasila život i doktoru koji mu je amputirao nogu.

Doktor Mirsad, zajedno sa članovima svog ratnog operacionog tima, dr Zlatanom Živanovićem i dr Zoranom Banjcem, koji su ostali duboko odani svojoj Hipokratovoj zakletvi čak i tokom strahovitog rata u Bosni devedesetih, dočekali su svog starog prijatelja.

– Nikada ne mogu da ga zaboravim ove ljude i ovu bolnicu – rekao je Barišić kada je predao novčanu donaciju, koja će se koristiti za bolničku opremu, piše “BIRN”.

Za dr Ganova, Barišićevih 3.000 evra predstavlja mnogo više od toga.

– To ne može da se meri. Nesreća može da odvoji ljude, ali takođe i da ih i spoji – rekao je doktor i dodao da je barišićeva donacija u srazmeri kao da je neki tajkun poklonio zgradu bolnici.

Barišić je do akcije “Oluja” bio borac Srpske vojske Krajine. Nije hteo da se preda te je preko Dinare peške krenuo u beg. Šumom je hodao oko dva i po meseca, sve dok nije na planini Komar, između Donjeg Vakufa i Travnika, nagazio na protivpešadijsku minu. Devet dana sa otkinutim stopalom čekao je da umre u plaoninskoj kolibi dok ga nisu našli bošnjački vojnici koji su ga prevezli u Bolnicu Travnik.

Barišića je operisao prim. dr Mirsad Granov i tako mu spasio život. Barišiću je početkom novembra 1995. u bolnici amputirana i druga noga zbog smrzavanja na planini. Neko vreme proveo je u bolnici odakle je početkom 1996. razmenjen.

Posle toliko vremena Barišić je ponovo posetio mesto gde je ležao i obišao bolnicu u kojoj mu je spašen život.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top