All for Joomla All for Webmasters
Magazin

NIKO NE KUNE KAO SRBI! Ovo su najgore kletve, neke mogu da vas prate kroz 6 generacija

Kletve su specifični govorni izrazi koji u svojoj suštini odslikavaju nemoć onoga ko ih izriče. Vekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima Srbi su kletve izricali jedni drugima. Do dana današnjeg, ništa se nije promenilo.

Kunemo i dalje i to sa podjednakim žaromEvo nekih od najzanimljivijih i najtežih naših kletvi.

Da bi se ostvarila, kletva mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju. Bačena kletva može da traje punih šest generacija i tek sedmo koleno neće osećati posledice “otrovnih” reči.

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška, jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih.

Najgore kletve su one koje “baci” roditelj, a u narodnoj poeziji kao “opasne” kletve pominju se i one koje baca devojka, ili sestra.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

DA BOG DA TI…

Ovo je jedna od najgorih kletvi od koje ti se ledi krv u žilama.

Dabogda je bio hromi starac sa štapom, koji je često silazio na zemlju, među ljude i rešavao njihove probleme.

To nije obična kletva koja počinje sa “Dao ti Bog..”, iako većina tako misli, već je spominjanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola.

Dabog je postao onaj čije se ime ne sme izgovoriti, kojeg se ljudi plaše kao demona, a svoje velike moći crpi iz duboko potisnutog kolektivnog sećanja.

ZAKLINJANJE MAJČINIM MLEKOM

Najstrašnija kletva naših predaka je bila zaklinjanje majčinim mlekom o koju se ne sme ogrešiti.

Kada majka otkrije svoje grudi i zakune decu da je poslušaju u nečemu. To je po pravilu rađeno jednom u životu, a u srećnim porodicama nikad.

KLETVA CARA LAZARA

Ovo je najstarija srpska kletva. Mnogi veruju da još uvek nismo “skinuli” prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o u boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, Rđom kap’o dok mu je kolena!

 

Foto: Wikipedia/VVVladimir

Foto: Wikipedia/VVVladimir

Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda.

Često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan, a kao primer iz moderne istorije navodi se izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Evo nekih od najčudnijih i najtežih naših kletvi: 

Bog te ubio! Majka te Božja ubila! Grom te spalio dabogda! Đavo te odneo! Idi dođavola! Crko majci dabogda! Ruke ti se osušile! Ne pomakao se! Trag ti se zatro! Otišao, pa se ne vratio! Jezik pregrizo! Sunce te ne ogrejalo!

Sa druge strane, slabi, nemoćni i stari, koji nikako drugačije ne može pomoći, sem rečima i željama, blagosiljaju se. Najčešće reči blagosiljanja su:

Živ bio!  Srećan bio! Bog ti dao zdravlja! Bog te blagosiljao! Dugo ti se ime spominjalo, dok je sunca i meseca! Kud god postupao, svud na sreću nastupao! Sve ti se po dobru poznavalo! Usta ti se pozlatila!

Naš narod je sklon i šali, pa su daleko poznati i naši šaljivi blagoslovi:

Dao ti bog hiljadu pasa, pa svi ćutali, a ti sam trčao oko kuće i lajao! Dabogda bio crn ko lonac, tanak ko konac, kroz čibuk prošao, u luli noge prekrstio!
U kojim se opancima sastali, u tim se i rastali (najčešće se kaže onim koji se sastave, a za koje se veruje da neće dugo ostati zajedno).

Postoje i kletve koje ne kunu, već baš suprotno, brane od kletve:

Bog te ne ubio, Grom te ne spalio, Ale te ostavile na miru, Dabogda  ostario!

(Dijaspora.news/opanak.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top