All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Nijedan loznički sudija neće da sudi doktoru za smrt malog Radenka: Pili smo kafu sa njim, lečio mi je majku i tetku

Niko od troje sudija Osnovnog suda u Loznici ne želi da sudi doktoru Dobrivoju Bojaniću, osumnjičenom u slučaju dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka, preminulog u oktobru 2016. godine od sepse posle preloma ruke. Ovo je potvrđeno iz lozničkog suda uz objašnjenje da su sudije morale biti izuzete zbog eventualne pristrasnosti.

Vrhovni sud doneo je odluku da se suđenje obavi u Loznici, a ono što je usporilo ceo proces i zakazivanje ročišta, kako je rekao dečakov otac Milan Nikodinović, jeste činjenica da su sudije, koje bi trebalo da sude osumnjičenom lekaru, uglavnom, njegovi prijatelji ili saradnici jer je poznati ortoped lozničke Opšte bolnice godinama radio i kao stalni sudski veštak.

Dr Dobrivoje Bojanić Foto: novosti.rs

– Sad je i to problem jer on poznaje pola suda, a postoji bojazan da bi u ovom slučaju moglo biti pristrasnosti nekih sudija tako da se to mora rešiti. Kada krene suđenje, to ne bi trebalo dugo da traje, ali izabrati sudiju koji nije u prijateljskim odnosima sa lekarom, to je apsurdna prepreka na koju smo sada naišli – kaže Milan Nikodinović.

On je, kako objašnjava, saznao da gotovo sve sudije imaju opravdanja zbog čega ne mogu da sude doktoru kojem je nedavno Lekarska komora Srbije oduzela licencu na dve godine i zabranila rad.

– Vade se na to da je nekima lečio majku, drugima dete, trećima tetku, a neki se pozivaju čak i na to da su sa doktorom krajem devedesetih zajedno pili kafu i da zato ne mogu da mu sude. U sudu kažu da nije problem zakazati ročište ali da se može desiti da kroz dva ili tri meseca neko upre prstom i kaže da je lekar lečio nekoga iz porodice sudije koji vodi slučaj.

Sahrana Radenka Nikodinovića Foto: e-stock.us

– Zato treba da dođe neko nepristrasan jer svi znaju da je ovaj predmet pod prismotrom javnosti. Sumnjam da se izuzeće gotovo celoga suda traži samo zato da bi se slučaj odugovlačio i smatram da bi najpoštenije bilo da se proces prebaci u Šabac – rekao nam je dečakov otac.

Iz Osnovnog suda u Loznici potvrđeno nam je da im je 23. februara ove godine Osnovno javno tužilaštvo dostavilo optužni predlog protiv dr Bojanića zbog krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi.

– Budući da je optužnim predlogom obuhvaćen jedan optuženi iz Loznice i dva iz Beograda, a da su dela izvršena i na području Loznice i Beograda, to je Osnovni sud u Loznici uputio dopis Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu 1. marta, da se izjasni da li je celishodnije da u ovom predmetu postupa loznički ili beogradski sud. Uz dopis je Vrhovnom kasacionom sudu dostavljen i spis predmeta.

Godinu i po dana prošlo od smrti malog Radenka Foto: Facebook/Slavko Drko Jerotic

– Vrhovni kasacioni sud je već narednog dana odlučio da je celishodnije da loznički sud postupa pa je spis vraćen u ovaj sud 27. aprila. Nakon toga, sve tri sudije koje po godišnjem rasporedu poslova Osnovnog suda u Loznici postupaju u krivičnoj materiji su izuzete iz postupanja jer postoje okolnosti koje dovode u sumnju njihovu nepristrasnost u pogledu postupanja u tom predmetu. Poslednje rešenje kojim je i treći sudija izuzet iz postupanja je doneto 14. maja ove godine – saopšteno nam je iz suda.

Još je objašnjeno da kako u Osnovnom sudu u Loznici nema više nijednog sudije koji postupa u krivičnoj materiji, od Apelacionog suda u Novom Sadu traženo je da odredi drugi stvarno nadležni sud sa svoga područja radi postupanja u tom predmetu.

– Ovaj predlog je podnet Apelacionom sudu u Novom Sadu 14. maja, pa će u zavisnosti od odluke tog suda zavisiti i dalji tok rada u ovom predmetu – navodi se u saopštenju.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top