All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

NEVESELA PROGNOZA ZA BIH U 2018.: Gladna usta će se hraniti u inostranstvu, plate i penzije nedovoljne za preživljavanje, ali…

Plate stagniraju, penzije nedovoljne ni za svakodnevno preživljavanje, troškovi života sve veći, reforme bez svrhe… Ukratko, ovako će nam izgledati 2018. godina.
Sa druge strane, koliko god gorko zvučalo, glavni amortizer za dalji pad standarda će biti odliv radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, pa će po tom osnovu biti i manje gladnih usta u zemlji.

Ekonomista Damir Miljević za BUKU analizira šta možemo očekivati od 2018. godine kada je u pitanju ekonomski razvoj i standard građana. Kako nam je rekao, ni u ovoj godini neće biti nikakvih spektakularnih rezultata koje svi priželjkujemo, prvenstveno iz razloga što vlasti u BiH na svim nivoima nisu u prethodnoj godini stvorili uslove za značajniji ekonomski rast , jer niti jedna mjera rasterećenja privrede nije donesena, niti je značajnije popravljen privredni ambijent za poslovanje.

“U ovoj godini stopa rasta GDP –a bi se trebala kretati na nivou prethodne godine, a tempo rasta domaće ekonomije i izvoza, biće diktiran, kao i do sada, rastom i razvojem privreda u zapadnoj Evropi, prvenstveno Njemačkoj, koja je glavni generator rasta ekonomije u EU. Odliv radno sposobnog stanovništva iz BiH će se nastaviti i još ubrzati što bi moglo izazvati probleme domaćim poslodavcima i negativno uticati na potencijalni rast ekonomije. S obzirom da smo u izbornoj godini očekujem da će porasti zaposlenost i javne investicije, dok će domaće i ino investicije biti na dosadašnjem nivou, jer niti jedan parameter u sistemu nije promjenjen da bi se mogla očekivati veća ulaganja”, navodi Miljević.

Prema riječima našeg sagovornika ni standard stanovništva neće biti ništa bolji nego prethodnih godina.

“Plate stagniraju, penzije nisu dovoljne ni za svakodnevno preživljavanje, a novi nameti će dovesti do porasta troškova života. Koliko god to gorko zvučalo, glavni amortizer za dalji pad standarda će biti odliv radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, pa će po tom osnovu biti manje gladnih usta u zemlji i u porodicama čiji su članovi otišli trbuhom za kruhom svakodnevni troškovi će biti manji. U zemlji u kojoj svaki četvrti stanovnik živi ispod granice apsolutnog siromaštva, a dvije trećine ukupnog stanovništva u relativnom siromaštvu i u kojoj političke strukture nisu spremne za društvene i ekonomske promjene, očito je da su jedini spas za održavanje životnog standarda doznake iz inostranstva i odlazak sviju koji mogu otići”, objašnjava Miljević i dodaje da ni ova godina neće donijeti nikakve promjene po pitanju sprovođenja reformi koje je vlast posavila pred sebe.

“Mislim da su već svi u ovoj zemlji umorni od tzv. reformi koje su same sebi svrha i ne daju nikakve pozitivne rezultate za građane i privredu. U izbornoj godini naslušaćemo se svakakvih obećanja i tvrdnji da živimo bolje, ali nije realno očekivati da će se suštinski strukturni problemi kao što su neefikasna i preskupa javna uprava i institucije,loš poslovni ambijent, korupcija i nepotizam početi riješavati “, rekao je Miljević.

Zbog svega navedenog, teško je očekivati da će građanima BiH biti išta bolje u 2018. godini. Ipak, ako je optimistički tvrditi da 2018. neće biti puno gora od 2017. godine onda ima mjesta za optimizam.

“Po mom mišljenju ova godina biće nešto malo bolja od prethodne kad su u pitanju makroekonomski pokazatelji, ali ništa posebno čime bi se mogli pohvaliti i još uvijek suviše skromno u odnosu na potencijale i potrebe privrede i stanovništva. Sve u svemu biće ovo još jedna od čitavog niza godina koju smo protračili vrteći se u krug, dok svi drugi idu naprijed”, zaključio je Miljević.
dijaspora.news/buka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top