All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

NEVEROVATNA PRIČA DVE SESTRE OPERISANE U TIRŠOVOJ Matericu dala bliznakinji da bi mogla da rodi

Sestrinska ljubav je beskonačna. Priča jednojajčanih bliznakinja od kojih je jedna rođena sa matericom a druga bez nje je neverovatna i tera suze na oči.

Operacija obavljena prošlog vikenda

Foto: RAS / RAS SrbijaOperacija obavljena prošlog vikenda

Sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet. Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva. Nakon ovog gesta svet je zastao i uperio reflektore u njih, ne samo zbog neverovatnog podviga već i zato što je prvi put u svetu transplantirana materica kod jednojajčanih bliznakinja.

O ogromnoj sreći, uzbuđenju, erupciji emocija i samoj transplantaciji ove tridesetčetvorogodišnjakinje rođene u okolini Beograda, ipak nisu želele da govore dok se postupak ne završi. Naime, sestri kojoj je transplantirana materica urađena je vantelesna oplodnja i za šest meseci trebalo bi da uživa u trudničkim danima.

Prof. dr Zoran Radojičić, direktor Tiršove, rekao je da je ovaj slučaj u Beogradu specifičan u odnosu na nekoliko zahvata u svetu jer imamo jednojajčane bliznakinje, jedna je rođena bez materice, druga ima matericu i troje dece.

– Zbog toga pacijentkinji koja je dobila matericu nisu potrebni lekovi protiv odbacivanja organa nepoznatog davaoca, koji se inače daju prilikom transplantacije kada tkiva nisu podudarna, jer ovo su bliznakinje i sastav organa i tkiva dve sestre je potpuno isti. A kada se ne piju ti lekovi, veće su šanse i da pacijentkinja iznese trudnoću u budućnosti – objasnio je prof. dr Radojičić.

Dr Milan Milenković, Univerzitetska bolnica u Geteborgu

Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaDr Milan Milenković, Univerzitetska bolnica u Geteborgu

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest meseci biti urađen embriotransfer.

Operaciju koja je trajala 16 sati obavio je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Mats Branstrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije. Tim su činili i stručnjaci iz Geteborga – dr Pernila Dom Keler, dr Niklas Kvanstrum i lekari iz SAD, Izraela i Srbije. U timu iz Švedske bio je i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice, koji je za “Blic” pre tri godine govorio kada je rođena prva beba zahvaljujući transplantaciji materice.

Sestri koja je dobila matericu urađena je vantelesna oplodnja, imamo 13 embriona i sada čekamo šest meseci da materica profunkcioniše

– Sestri koja je dobila matericu urađena je vantelesna oplodnja, imamo 13 embriona i sada čekamo šest meseci da materica profunkcioniše. Transplantacija materice važna je ne samo za osobe koje su rođene bez nje, već i za žene kojima je ona odstranjena zbog karcinoma, a kojih nažalost sve više ima – objasnio je dr Milenković.

Statistika: Transplantacije u svetu

Amerika: 5

Prag: 3

Saudijska Arabija: 1

Turska: 1

Brazil: 1

Kina: 1

dijaspora,news/blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top