All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEMAČKA: Ne mogu Rusi da nam šetkaju za Božič po EU, a čine zlodela

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga i poslanik CDU kancelarke Angele Merkel, Norbert Retgen, pozvao je Berlin da uvede sankcije Moskvi.

On je takav poziv uputio zbog podrške koju Moskva pruža predsedniku Sirije u sirijskom ratu.

Retgen je, zajedno sa poslanicom Zelenih Franciskom Brantner, istakao da Zapad mora odmah da deluje u pogledu sirijsko – ruskih napada u sirijskom gradu Alepu, javlja Rojters.

– EU mora da barem nametne sankcije Rusiji koja podržava ta zlodela – naveli su Retgen i Brantner u zajedničkom saopštenju, dodavši da “nije prihvatljivo da oni koji su odgovorni za ratne zločine lete za Minhen ili Pariz radi božićne kupovine dok žene i deca umiru u Siriji”.

Prema njihovim rečima, iako bi sankcije imale spori efekat, ruski predsednik Vladimir Putin “bi morao da njihove učinke uzme u obzir u proračunima u vezi sa posledicama njegovih akcija u Siriji”.

Portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je u Alepu neophodno hitno humanitarno primirje.

– Ta tragedija mora da se okonča. Režim i njegovi podržavaoci, pre svega Rusija i Iran, za to snose najveću odgovornost – zaključila je ona.

Sirijska vojska i njeni saveznici objavili su u ponedeljak da su preuzeli veliki deo istočnog Alepa iz ruku pobunjenika, u ubrzanom napadu koji preti da sruši opoziciju u njenom najvećem urbanom uporištu, navodi britanska agencija.

Lideri SAD i pet evropskih zemalja razgovarali su o svojoj zabrinutosti zbog situacije u Siriji na sastanku u Berlinu 18. novembra, ali ne i o uvođenju sankcija Rusiji u vezi sa Sirijom, što sirijska opozicija priželjkuje, dodaje Rojters.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top