All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

NARODNA VEROVANJA ZA DECEMBAR: Devojke, radujte se ako padne sneg, evo zbog čega!

Decembar je mesec kada sunce prosijava nad snegom prekrivenom zemljom. Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mesec, a postoji i izreka: “Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”.

U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Snežni je personifikovan, s belom bradom.

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Detinjci, Materice, Oci (ili Očevi).

U decembru se slavi najveća i najposećenija slava Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na kuvanje pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola.

Izreka “Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom.

Decembar je uvek hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju jer je prošla još jedna godina. A kad dođe sledeća godina, sve ponovo počinje.

Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute, znaju da sve prolazi. Dele dobre savete i važe da mudre osobe.

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove delove tela treba da čuvaju.

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top