All for Joomla All for Webmasters
Magazin

NAPRAVILI SU MAPU SRAMOTE: Srbija, Indija i Rusija su obeležene najtamnijom crvenom bojom, evo i zbog čega

Jedna od pet osoba na svetu smatra da su žene inferiornije u odnosu na muškarce, pokazuje statistika koja proizilazi iz istraživanja agencije Ipsos MORI koja je sprovedena u 24 svetske države, a među kojima je bila i Srbija!

Od 17.551 odrasle osobe koja je ispitana, čak 18 odsto se složilo sa sledećom izjavom:

– Verujem da su žene inferiorne u odnosu na muškarce – prenosi Independent, koji je objavio i mapu na kojoj su obeležene države odakle su ispitanici.

Prema tom istraživanju, najviše mizogina živi u Rusiji i Indiji, gde skoro polovina ispitanika reklo da veruje da su žene inferiornije, odnosno da su muškarci bolji u zarađivanju novca i obrazovanju nego žene. 

Foto: Profimedia

Odmah iza njih nalazi se Srbija, gde 33 odsto, odnosno svaki treći ispitanik veruje da su žene inferiornije. Zato su Indija, Rusija i Srbija obeležene najtamnijom crvenom bojom.

Od Srbije po ovom pitanju nešto bolja Kina gde je svaki četvrti ispitanik mizogin, a zatim Nemačka, Turska i Južna Afrika gde je otprilike svaki peti.

Najmanje ispitanika je pokazalo mizoginiju u Velikoj Britaniji, Španiji i Poljskoj.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ipak, gotovo svi ispitanici složili su se da muškarci i žene treba da imaju jednaka prava, ali troje od četvoro ispitanika je navelo da su žene izložene društvenoj, političkoj i finansijskoj nejednakosti.

– Ohrabrujuće je da velika većina muškaraca i žena širom sveta veruje u jednake mogućnosti… ali, u isto vreme, većina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji – rekla je Kali Kaur-Balagan, direktorka agencije Ipsos MORI.

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top