All for Joomla All for Webmasters
Srbija

“Najveći je strah od straha”: Ispovest niške doktorke koja je lečila žene od raka, pa ga je na kraju i ona dobila

Bolesne žene sam uvek dobro razumela, ali otkako sam se i sama razbolela, čujem i ono što ne kažu – rekla je dr Slađana Filipović

Doktorka Slađana Filipović iz Niša, koja gotovo četiri decenije leči žene od raka dojke, sama je sebi dijagnostikovala ovu bolest.

– Bolesne žene sam uvek dobro razumela, ali otkako sam se i sama razbolela, čujem i ono što ne kažu. I one imaju dodatno poverenje u mene zato što znaju da sam na svojoj koži osetila svu težinu bolesti – priča prof. dr Filipović, šef Katedre za onkologiju na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Priseća se da joj je posebno bilo teško zbog toga što je u trenutku kad je saznala da se razbolela, njena ćerka Aleksandra bila na polovini doktorata na Imperijal koledžu u Londonu.

– Moj najveći strah bio je da Aleksandra ne odustane od doktorata, jer je ona isto onkolog i bavi se rakom dojke. Rekla sam sebi: “Najveći je strah od straha. Moraš da živiš hrabro i da učiniš sve da sebi obezbediš što bolju prognozu i kvalitetniji život”. Primila sam sve predviđene terapije za moj tip tumora – operaciju, citostatsku, ciljanu molekularnu i hormonalnu terapiju. Svesna da svaka bolest, od kijavice do raka, počinje iz mozga, krenula sam na psihoanalizu. Posebno kad je rak u pitanju, neophodno je osim tela lečiti i dušu – priča doktorka.

Ona naglašava da bolesne žene moraju da prihvate bolest i da nauče da žive hrabar i svoj život.

– Najčešće od raka dojke obolevaju devojke i žene koje se esktremno prilagođavaju normama. Žene koje pokušavaju da zaštite svakoga i udovolje svima. Žene koje su zbog raka izgubile jednu ili čak obe dojke prošle sav neophodan savremeni tretman, saopštavaju na koji način se život promenio pre svega u sadržajnom smislu. Konačno su zavolele sebe da bi ih drugi voleli, više ne kupuju ljubav – objašnjava dr Filipović.

Godinama pre nego što se razbolela, profesorka Filipović je osnovala Udruženje žena obolelih od raka dojke “Biser”.

“Biser” već 11 godina slavi život, i to na Blagovesti, 7. aprila. Njihova himna je pesma Kemala Montena “Za moju dušu”.

– Mi slavimo život za našu dušu. Pevamo, veselimo se, igramo… Radujemo se svakom novom danu – kroz osmeh priča dr Slađana Filipović.

Uskoro će otići u penziju jer u julu puni 40 godina profesionalnog staža u medicini.

– Ponosna sam što ću iza sebe i na Klinici za onkologiju i na Medicinskom fakultetu u Nišu ostaviti bolje od sebe. Posebno me ponosnom čini i što me je ćerka Aleksandra u profesionalnom smislu preskočila “kao kozlić” – srećna je Slađana Filipović

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top