All for Joomla All for Webmasters
Showbiz

Najlepša i najtužnija srpska ratna priča biće ekranizovana: Snima se film o čarapama kralja Petra (FOTO)

Ovaj film je posvećen primirju stogodišnjici primirja u Prvom svetskom ratu. Glavnu ulogu, kralja Petra igraće Lazar Ristovski, a snimanje filma bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude završeno do novembra.

Deo filma “Čarape kralja Petra” po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, biće sniman u Valjevu.. Kako je rekao glumac i producent filma Lazar Ristovskisnimanje u Valjevu će početi 1. aprila, snimaće se u staroj gradskoj čaršiji Tešnjar, a filmska ekipa okupljena oko ovog projekta boraviće 15 dana u gradu na Kolubari.

Ovaj film je posvećen primirju stogodišnjici primirja u Prvom svetskom ratu. Glavnu ulogu, kralja Petra igraće Lazar Ristovski, a snimanje filma bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude završeno do novembra.

U filmskoj ekipi biće više od 70 glumaca, a pored Srbije, delovi filma biće snimljeni u Grčkoj i Rusiji. će Radi se o filmu koji je zasnovan na istorijskim događajima, u kome će obrađeno povlačenje srpske vojske preko Albanije.

Foto: Telegraf

Priču o debelim vunenim čarapama koje je za svog sina Marinka isplela Makrena Spasojević iz valjevskog sela Slovac i potom zamolila kralja Petra da mu ih preda, Milovan Vitezović je pretvorio u roman, a sada će sudbina jedne žene, koju su delile mnoge srpske majke, biti ekranizovana.Makrena je iz Slovca krenula da traži sina jedinca otišao dobrovoljno u vojsku.

U vrletima Albanije, među stanovništvom koje se povlačilo, bila je i Makrena je zaustavila kralja i zavetovala ga da pronađe njenog sina. Tada mu je dala par vunenih čarapa, koje je isplela za sina jedinca.

Foto: Telegraf

Kralj Petar je pronašao njenog sina, ali umrlog od hladnoće u planinama Albanije. Posle rata kralj Petar je naredio da se Makreni i Marinku na grobu podigne spomenik i postavi spomen-ploča na kojoj će pisati: „Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Albanije”.

Taj spomenik u selu Slovac su kasnije srušile komunističke vlasti, a obnovljen je 2011. godine na inicijativu Društva srpskih domaćina.

Po predanju, kralj Petar se nije odvajao od vunenenih čarapa koje je dobio od žene iz Slovca, a na samrti je tražio da mu ih obuju i umrlo je u njima.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top