All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Najbolja srpska učiteljica na svetskom obrazovnom forumu u Dubaiu

U Dubaiu je od 23. do 25. marta održan Svestski obrazovni forum obrazovanja i veština, sedmi po redu, u okviru kojeg se dodeljuje Global Teacher Prize, najveća svetska nagrada u oblasti obrazovanja. Za Global Teacher Prize sve više raste interesovanje, a prošle godine bilo je preko 30000 nominacija. Među njima je bila i srpska učiteljica Željana Radojičić Lukić, koja je uspela da se plasira u 50 najboljih nastavnika sveta i da stekne titulu ambasadora ove ugledne fondacije.

Global Teacher Prize dodeljuje Varki fondacija pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika UAE i premiera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija.

Željana je i ove godine, kao Varki učitelj-ambasador, imala privilegiju da sa svojom delegacijom bude učesnik 7. Svetskog foruma obrazovanja i veština. Osim ambasadorske uloge, imala je i ulogu mentora ovogodišnjoj finalistkinji iz Srbije, što je jedna od sjajnih ideja Varki fondacije – da potencijalnim ambasadorima dodeljuju mentore iz njihovih ili nekih drugih zemalja, čime žele da podstiču unapređenje saradnje nastavnika širom sveta

Na Svetskom obrazovnom forumu obrazovanja i veština, a u sesiji regionalnog samita za područje Evrope, Željana je imala priliku da prezentuje 4 autorska i jedan koautorski projekat: Dečji istraživački centar Čarobno selo, Međunardoni obrazovni festival Kreativnu čaroliju, Čarobnu interkulturalnu mrežu prijateljstva i Asocijaciju najboljih nastavnika bivše Jugoslavije.

Veliko interesovanje prisutnih, na sesiji regionalnog evropskog samita, privukla je ideja osnivanja Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, koju je Željana osnovala, zajedno, sa najboljom učiteljicom Makedonije.

Međutim, najveće interesovanje za uključivanje nastavnika iz celog sveta izazvao je Željanin projekat Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva u koju se svi oni mogu uključiti već narednih dana. Naravno, kako su na forumu bile prisutne i „vile čarobnice” iz Čarobnog sela, tako je i interesovanje za ovaj projekat bilo ogromno. Mnogi od najboljih nastavnika širom sveta insistirali su da se upoznaju sa konceptom učenja u Čarobnom selu i imali su na desetine pitanja. Neki od njih su najavili i svoj odlazak u Srbiju, upravo zbog želje da uživo vide Čarobno selo.

Sve ovo su dovoljni razlozi da prošlogodišnja finslistkinja iz Srbije bude pozvana da ravnopravno učestvuje u razvijanju ideje o regionalnoj konferenciji evropskih Varki ambasadora, ali i na nekim nacionalnim dešavanjima širom sveta.

Najbolja srpska učiteljica na ovom svetskom forumu obrazovanja u Dubaiu, imala je i podršku najveće nacionalne učiteljske organizacije, jer je u njenoj delegaciji lično učestvovala Snežana Milojković, predsednica Saveza učitelja Srbije.

Organizatori Global Teacher Prize, najveće svetske nagrade za nastavnike, veruju da ova nagrada pravi razliku u profesiji i ima veoma pozitivan efekat, kako na lokalnom nivou, tako i na globalnoj sceni, što stvara mogućnosti da u narednim godinama i drugi nastavnici Srbije i regiona otvoraraju vrata, koja im je Željana sada odškrinula.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top