All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

Na 19 godina od smrti srpskog heroja, svi se setimo njegovih reči dok juriša na NATO avione: Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

Na 19 godina od smrti srpskog heroja, svi se setimo njegovih reči dok juriša na NATO avione: Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

Komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije pukovnik Milenko Pavlović poginuo je na današnji dan pre 19 godina na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

Pavlović je poginuo je u avionu “mig 29” u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom, navodi RTS.

Navodi se da je država Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Foto: Telegraf.rs

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!” Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top